Православната църква чества паметта на преподобни Йоаким Осоговски - blagoevgrad.utre.bg

Православната църква чества паметта на преподобни Йоаким Осоговски

16 август 2019, 09:42 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    БП

Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници

Днес Православната ни църква чества паметта на преподобни Йоаким Осоговски. Край с.Котугерци, Кюстендилска духовна околия, се намира храм, посветеен на Св.Йоаким.
Недалеч от селото днес могат да се видят стари основи на жилищна сграда, останали от този единствен манастир в пределите на България, посветен на осоговския пустиножител. Някога манастирският комплекс е служил като метох на Осоговския манастир, останал зад държавната ни граница след трагичното за народа ни териториално прекрояване в миналото /става дума за днешна Македония/.
Осоговската планина се издига югозападно от Кюстендил. По нея сега минава западната граница на страната ни. Мястото, гдето се подвизавал преподобният Йоаким Осоговски, днес се намира в Македония. Не е известно къде се е родил преподобният. Живял е през XI в. и умрял в самото начало на XII в., когато България се намирала под византийско робство. Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-силно влияние върху благочестието на своя народ и особено върху българското монашество, редом с преп. Йоан Рилски, Гавриил Лесновски и Прохор Пшински.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета