Избрани Новини

Коларово се сбогува с емблематичния учител Мирчо Евтимов

Той бе класен ръководител на шест ученически випуска

Петричкото село Коларово се сбогува със стожера на учителското семейство Стоименови Мирчо Евтимов Стоименов. Той се спомина на 17-ми август на 87 години след кратко боледуване и три години, след като си отиде съпругата му, дългогодишната начална учителка Анета Стоименова.

Мирчо Евтимов, както го знаеха колеги, ученици и съселяни, е потомък на възрожденския род Стоименови и на печално популярния Никола Стоименов – Мамин Кольо, загинал мъченически на 29 юли 1913 година по време на гръцката окупация на село Коларово през Междусъюзническата война.

Бащата на Мирчо Евтим Стоименов, макар и самоук, е надарен художник, който през 30-те и 40-те години на миналия век завещава зографията си в катедралния храм „Свети Димитър“ в село Коларово, в още 14 храма в Петричко и Струмишко и в домашните иконостаси на местни миряни. Самоукият творец създава и редица портрети на български революционери и просветители, сред които и помнената от три поколения коларовски ученици стъклописна икона на Светите братя Кирил и Методий.

Мирчо Евтимов завърша основно образование в родното Коларово, средно – в гимназията в  Петрич, а през 1954 година се дипломира в Учителския институт в Дупница и повече от три десетилетия е учител в местното СУ „Васил Левски“. Преподава български и руски език и е класен ръководител на шест ученически випуска, но академичното му амплоа е музиката. Евтимов е аранжор, корепетитор и диригент на местния ученически хор.

През 70-те и 80-те години на миналия век хорът прославя СУ „Васил Левски“ и село Коларово на редица регионални и национални хорови фестивали със спечелените призови награди, сред които и първа награда в раздел „Смесени хорове“ през 1973 година на Националния преглед на ученическите хорове в Разлог. А след пенсионирането си Мирчо Евтимов и покойната му съпруга Анета се занимават с дребно земеделие – зеленчукопроизводство, овощарство и пчеларство за лични нужди, както всички пенсионери в българското село.

ПОКЛОН пред паметта на учителя и човека Мирчо Евтимов Стоименов!

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов