Министър Петков: Над 55 млн.лв. са предвидени по ОПРЧР за нови социални услуги за деца и семейства - blagoevgrad.utre.bg

Министър Петков: Над 55 млн.лв. са предвидени по ОПРЧР за нови социални услуги за деца и семейства

20 август 2019, 20:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Благоевград

В Благоевград откри три нови социални услуги за подкрепа в общността и в семейна среда

Над 55 млн. лв. са предвидени за предоставянето на нови социални услуги за деца и семейства. Средствата са по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  (ОПРЧР) 2014-2020 г. чрез процедура „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставянето на социални и интегрирани здравно–социални услуги за деца и семейства“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков днес в Благоевград. Там той откри три нови социални услуги за подкрепа в общността и в семейна среда  - Център за обществена подкрепа, Дневен центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства.
Центровете са изградени по проект „Социална инфраструктура за услуги за деца“ от община Благоевград по процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ по Оперативна програма "Региони в растеж". Министерството на труда и социалната политика (МТСП) чрез ОПРЧР ще финансира предоставянето на социалните услуги.
Политиките в областта на социалното включване, подкрепата за децата и семействата и социалните услуги са сред основните приоритети на МТСП. Очакваме община Благоевград, която е сред първениците по реализация на проекти,  да кандидаства по втория етап на процедурата за продължаваща подкрепа на деинституционаизацията на деца и младежи, каза министър Петков. Той допълни, че средствата по нея предвиждат обезпечаването на социалните услуги чрез подбор, наемане на персонал, заплащане, закупуване на транспортни средства и др.
Трите центъра са част от новите 112 социални услуги, които ще се разкрият съгласно Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги, отбеляза министър Петков. Те са част от актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Р България“.
По думите на министър Петков изграждането на новите социални услуги  е видимият израз на осъществявания процес по деинституционализация на децата и младежите. Той напомни, че до края на 2020 г. този процес ще бъде финализиран. Чрез него се преминава към предоставянето на услуги в общността и към услуги от резидентен тип, където децата и техните родители ще получават необходимата им подкрепа, близка до семейната среда и качествена грижа.
Министър Петков припомни, че през 2010 г. в 137 институции са били настанени повече от 7 500 деца.  Оттогава досега са закрити 114 домове и от тях са изведени над 7 000 деца. Към края на полугодието на 2019 г. съществуващите институции са 23, с малко над 500 деца в тях.
По време на посещението в Благоевград министър Петков проведе среща и с кмета на града  д-р Атанас Камбитов, с който разговаряха за развитието на социалните услуги в региона и практическото приложение на Закона за личната помощ.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета