Избрани Новини

Румен Радев: Българските планини са част от нашата национална идентичност

Президентът участва в доброволческата инициатива за оборудване на новоизградения заслон "Кончето“ в Пирин

„Имаме прекрасни планини и те не са само безценен природен ресурс, но и част от нашата национална идентичност. Институциите следва да подкрепят инициативите на Асоциацията на планинските водачи, за да може българските планини да стават по-достъпни за младите хора.“ Това заяви днес президентът Румен Радев след като участва заедно с планински водачи, спасители и доброволци в поход, с който бяха доставени материали за оборудване на новоизградения заслон до седловината „Кончето“ в Пирин планина. Така президентът изпълни поетия от него ангажимент пред Асоциацията на планинските водачи в България лично да се увери в положените от нея усилия за обновяване на животоспасяващия заслон във високите части на Пирин.
Президентът призова да пазим планините си от всякакви посегателства, безобразна сеч и бракониерство, което можем да постигнем само ако бъдем непримирими като общество към всички тези негативни явления. Румен Радев открои и необходимостта планинските спасители у нас да разполагат, както техните колеги в много други европейски държави, със съвременна спасителна техника, включително хеликоптери, за да реагират своевременно при сигнали за инциденти и бедстващи хора.
Румен Радев дари аптечка, която да бъде използвана от туристите, катерачите, планинските водачи и природолюбителите, които посещават заслона до седловината „Кончето“.
В похода се включиха директорът на Дирекция „Национален парк Пирин“ Росен Баненски, ръководителят на катедра „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ в Националната спортна академия доц.Александър Шопов и алпинистите Дойчин Боянов и Емил Божанов. Походът започна рано сутринта от хижа „Яворов“, премина през седловината „Кончето“ и завърши пред хижа „Вихрен“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)