Избрани Новини

Набират кандидатури за достъпен европейски град

Чрез конкурса се насърчава осигуряването на равен достъп до градския живот на хората с увреждания

Европейската комисия стартира набирането на кандидатури за достъпен европейски град (Access City Award 2020). Конкурсът се провежда от 2010 година насам ежегодно и чрез него се насърчава  осигуряването на равен достъп до градския живот на хората с увреждания, признаване на усилията за повече достъпност и насърчаване на обмена на добри практики между местните власти. За участие могат да кандидатстват градове с 50 000 и повече жители в рамките на Европейския съюз, които са предприели действия за осигуряване на достъпност за хора с увреждания.
Крайният срок за подаване на формуляра за кандидатстване е 11 септември 2019 г. и ще бъдат отличени градовете, които преминават оценяване от жури на национално и на европейско ниво. По време на тазгодишното издание на конкурса ще бъдат наградени 10 победители и за първи път ще бъде връчена финансова награда на победителите, както следва: Първа награда 150 000 евро; Втора награда 120 000 евро; Трета награда 80 000 евро.
Кандидатурите се оценяват на два етапа от национално и европейско жури.
Награждаването на победителите по традиция се прави по време на официална церемония по случай международния ден за хората с увреждания в гр. Брюксел, Белгия.
Повече информация за конкурса и за кандидатстването е достъпна на следваната интернет страницата на Европейската комисия:  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1141&langId=en.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов