Избрани Новини

Честваме Св.мъченици Адриан и Наталия

Имен ден празнуват Адриан, Адриана и Наталия

На 26 август православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия.

Те живели по времето на император Максимиан, който извършвал жестоки гонения срещу онези, които изповядвали Христовото учение.
Веднъж по указание на жители на Никодимия войниците на Максимиан намерили в една пещера 23-ма човека, които заявили, че вярват в Христа. Те търпеливо понесли изтезанието, като казвали, че се надяват да получат на небето безсмъртие.
На изтезанията станал свидетел Адриан, един от членовете на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник. Впечатлен от необяснимото за него търпение на християните, Адриан повярвал в техния бог Христос и с радост поискал да умре за него.
Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Наталия била при съпруга си до смъртта му и го ободрявала чрез вярата в Бог и в блажения задгробен живот. Скоро след кончината на мъжа си Наталия се поминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.
На този празник имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия.
Името Наталия идва от лат. natalia - родна, рождена, и проникнало у нас главно под сръбско и румънско влияние, а в по-ново време - под руско влияние.

Адриан идва от името на известен римски император - произхожда от Хадрия (от латинскoтo Нadrianus) - град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов