Избрани Новини

Безплатен безжичен достъп до интернет вече и на площад „Батенберг“

Предвижда се в Русе да се обособят още места, които да предлагат услугата – Парка на младежта около Вазата и крайбрежната алея

Вече функционира втората инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до интернетв рамките на инициативата WiFi4EU,която обхваща площад „Батенберг“.

Предвижда се в Русе да се обособят още места, които да предлагат услугата – Парка на младежта около Вазата и крайбрежната алея. Първата точка за безплатен интернет беше инсталирана през месец май и е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата. Мрежата е изградена от „Нетуоркс България“ ЕООД, а срокът за изграждане на останалите безжични точки е до юли 2020 г.

За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез нея се  подпомага инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2 800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.

Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г.

Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата. Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов