Знаете ли защо трябва да ядем бобови растения? - blagoevgrad.utre.bg

Знаете ли защо трябва да ядем бобови растения?

03 септември 2019, 15:30 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    zagradinata.eu

    Защитава от диабет

Намалява риска от сърдечни заболявания

Фасулът и другите бобови растения (леща, грах и др.) са най-важният хранителен продукт за дълголетие при хора от различни етноси. Според някой изследвания всяко 20-грамово увеличение на дневния прием на бобови растения води от 7 до 8 процента по-нисък риск от опасни болести. Според проучване на foodpanda, бобовите растения са хранителен продукт в „сините зони“, районите на света, известни с дълголетие.
Ето защо е необходимо да консумираме повече от тези продукти.
НАМАЛЕН риск от сърдечни заболявания: Яденето на бобови растения четири пъти седмично или повече, в сравнение с по-малко от веднъж седмично, представлява 22 процента по-нисък риск от болест на сърцето. Изследванията показват също, че бобовите растения понижават кръвното налягане и че една порция боб на ден може да намали LDL (лошия) холестерол с 5 процента!
ЗАЩИТА ОТ ДИАБЕТ: Яденето на бобови растения спомага за предотвратяване на диабет тип 2 и подобрява контрола на кръвната захар при хора, които вече имат диабет.
КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО: Храната на базата на бобови растения е доказана като засищаща храна, вероятно поради комбинацията от фибри, протеини и бавно усвоявани въглехидрати. Редовно ядещите бобови култури имат по-здравословно тегло на тялото.
ХРАНИ: Бобовите растения са богати на протеини, фибри, желязо, антиоксиданти и други основни хранителни вещества. Ами лектините? Е, повечето от тях се унищожават чрез готвене.
Плюс това бобът е вкусен, универсален и евтин!
Ако не сте свикнали да ядете бобови култури, започнете бавно и първо опитайте леща, грах и по-дребни зърна. Тялото ви ще се настройва постепенно.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета