Ставри Карамфилов: Аз съм почтен човек и вярвам в дадената дума! - blagoevgrad.utre.bg

Ставри Карамфилов: Аз съм почтен човек и вярвам в дадената дума!

03 септември 2019, 19:48 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

Защо се провали творческият проект "Евангелие по Никола"?

В навечерието на 100-годишния юбилей на ДТ "Н.Вапцаров" - Благоевград вместо обсъждания на предстоящия юбилеен театрален сезон благоевградчани - кога под сурдинка, кога ачик-ачик - въодушевено коментират скандала с неосъществения проект на Ставри Карамфилов "Евангелие по Никола". Поръчан е от ръководството на театъра, сключен е договор с режисьора, който започва работата по сценария, създаването на екип и подготовката за рееализирането на спектакъла. За тази цел той долетява от Ню Йорк, където живее и работи близо 20 години вече, поема си пътните и дневните разходи и с въодушевление се заема с юбилейния спектакъл.

Да, но не би!

Договорът е разтрогнат от вр.изп.д. Маргарита Мачева, като причините са надхвърляне на финансовите рамки на проекта, поканата за участие на гостуващи актьори вместо участието на местните, неспазване на работния график, разминаване на идейната концепция с представеното в сценария, въобще - административни, финансови и художествени отклонения от първоначалния замисъл.

Всичко това бе съобщено на пресконференция на вр.и.д. Мачева миналата седмица по повод юбилея на театъра.

Днес на свой ред на пресконференция, за да изрази своята позиция по случая, режисьорът Ставри Карамфилов събра журналисти, общественици, театрали.

Да припомним, че Ставри Карамфилов започна творческата си кариера в благоевградския театър, а първият режисиран от него спектакъл - "Характери" по разказите на Василий Шукшин, разбуни духовете сред културната общественост на града и показа едно ново, модерно и светло разбиране за театралното изкуство. Последваха и други, също така успешни негови режисьорски проекти, за да се заговори за Карамфилов като за знакова фигура в театралното пространство на Благоевград. Всичко това се случваше с подкрепата на тогавашния директор на театъра Борислав Владиков, който тези дни в открито писмо до Съюза на артистите, Вежди Рашидов -  председател на Парламентарната комисия за култура и кмета на Община Благоевград призова да се даде зелена светлина на творческия проект на Ставри Карамфилов, припомняйки богатата му творческа биография и заслугите на режисьора за израстването и успешното развитие на благоевградския театър.

Всъщност, както на пресконференцията М.Мачева заяви, идеята е била да се покани за юбилейния спектакъл на театъра знаков режисьор като Ставри Карамфилов. За съжаление след поканата за обща работа тя е отдръпната, договорът - развален, спектакълът "Евангелие по Никола" - нереализиран.

И няма да бъде реализиран.

Новият юбилеен спектакъл вече се готви, режисьори са трима външни творци, работи се по него, защото празничните прояви наближават.

Всъщност какво се е случило?

Един договор е сключен, но договорите се сключват и развалят, с неустойка или без, със съдебен процес или без. Това са административни проблеми.

Остава творческият проблем. Един творец е обиден, огорчен, обезверен, защото е подходил с вяра и желание към любимата си работа, поканен да я свърши така, както той умее - т.е. отлично. И на днешната пресконференция това пролича - огорчеността на твореца Ставри Карамфилов, повярвал, че  спектаклите зад гърба му говорят за качеството на създателя им, повярвал, че поканата е заради големия му професионализъм и заслугите му към благоевградския театър. Затова и, както той сам съобщи на пресконференцията днес - хонорарът му е съвсем символичен - 7 000 лв. И няма нарушени точки от негова страна - нито финансови, нито административни, нито творчески. Сроковете е спазил, договорът - също.

С днешната прескноференция той не очаква да се реши проблемът, не смята, че представление на "Евангелие по Никола" ще се състои. Целта му беше да представи фактите такива, каквито са.

Без украса и лъжа. А на въпрос на blagoevgrad.utre.bg защо след първия случай преди години с нереализирания проект на мащабната продукция "Хамлет" - отново поканен, и отново с разтрогнат договор! - е дошъл в Благоевград, не се ли е притеснявал от подобна съдба и на този проект, отговорът му бе: "Аз съм почтен човек и вярвам в почтеността и дадената дума!"

 Коментари (9)

Потребител
Маринела
Който обича театъра,не поди в Щатите да мие чинии, а гледа да се реализира в страната си! А Владиката да си гледа старините, че чисто се е побъркал!
13 септември, 17:37 ч.
Потребител
Ваня
Ако Ставри Карамфилов е толкова добър, защо 20 години нито един театър в България не го е поканил да постави нещо? Или седи на стари лаври? В изкуството трябва непрекъснато да се доказваш! А тези до него са изпята песен. Къде е великата Бумбаркова, новата културтрегерка, дето пълни фестивала на театъра със скудоумни боклуци, да се изкаже "професионално"?
09 септември, 09:46 ч.
Потребител
Емилия
"Почетният" Владиков що не си гледа старините, а е тръгнал да се прави на соц.културтрегер, какъвто беше?
09 септември, 09:44 ч.
Потребител
Даниел
Горкичкият - искал САМО 7000 лв, при положение, че актьорите работят за минимални заплати. То бива да нямаш срам...
06 септември, 17:52 ч.
Потребител
Петко
До кога едни и същи хора ще се месят в местната култура? Не може ли нещо ново да се случи или не е удобно за хората на снимката?
04 септември, 18:41 ч.
Потребител
Стойко
Всичко е за пари. Всеки гледа да грабне от държавата. Единият се мъкне от Америка, другите от София директорката от Плевен. Ако е за без пари, нема и да се веснат у тоя заспал град.
04 септември, 09:52 ч.
Потребител
Мария
Ами руснака, къде го забравихте, предишния директор на театъра? Дето го махнаха без причина, за да назначат плевенчанка-гербаджийка!Е, той е велик режисьор, всяка негова постановка е събитие!!!
04 септември, 09:30 ч.
Потребител
Иван
Не се стои на стари лаври, Ставри е изпята песен. Замине някой "велик" творец в чужбина, мие чинии 20 години, после идва и прави изкуство! Факт е, че там, където си бил, не са те искали или не си им на нивото, затова се връщаш в Б-я с подвита опашка! Няма почтеност, има интереси!
04 септември, 09:28 ч.
Потребител
Нина
Ставри от 20 години не прави театър, напусна България и Благоевград, не е свързан с нищо от тези три изброени неща, тогава защо сте го поканили за юбилеен спектакъл? Поканете Бандутов, той прави театър, дълбоко свързан е с града и в най-трудните моменти за театъра поставяше постановки със символично заплащане! Той е емблематичният благоевградски режисьор!!!
04 септември, 09:26 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета