Избрани Новини

Ставри Карамфилов: Аз съм почтен човек и вярвам в дадената дума!

Защо се провали творческият проект "Евангелие по Никола"?

В навечерието на 100-годишния юбилей на ДТ "Н.Вапцаров" - Благоевград вместо обсъждания на предстоящия юбилеен театрален сезон благоевградчани - кога под сурдинка, кога ачик-ачик - въодушевено коментират скандала с неосъществения проект на Ставри Карамфилов "Евангелие по Никола". Поръчан е от ръководството на театъра, сключен е договор с режисьора, който започва работата по сценария, създаването на екип и подготовката за рееализирането на спектакъла. За тази цел той долетява от Ню Йорк, където живее и работи близо 20 години вече, поема си пътните и дневните разходи и с въодушевление се заема с юбилейния спектакъл.

Да, но не би!

Договорът е разтрогнат от вр.изп.д. Маргарита Мачева, като причините са надхвърляне на финансовите рамки на проекта, поканата за участие на гостуващи актьори вместо участието на местните, неспазване на работния график, разминаване на идейната концепция с представеното в сценария, въобще - административни, финансови и художествени отклонения от първоначалния замисъл.

Всичко това бе съобщено на пресконференция на вр.и.д. Мачева миналата седмица по повод юбилея на театъра.

Днес на свой ред на пресконференция, за да изрази своята позиция по случая, режисьорът Ставри Карамфилов събра журналисти, общественици, театрали.

Да припомним, че Ставри Карамфилов започна творческата си кариера в благоевградския театър, а първият режисиран от него спектакъл - "Характери" по разказите на Василий Шукшин, разбуни духовете сред културната общественост на града и показа едно ново, модерно и светло разбиране за театралното изкуство. Последваха и други, също така успешни негови режисьорски проекти, за да се заговори за Карамфилов като за знакова фигура в театралното пространство на Благоевград. Всичко това се случваше с подкрепата на тогавашния директор на театъра Борислав Владиков, който тези дни в открито писмо до Съюза на артистите, Вежди Рашидов -  председател на Парламентарната комисия за култура и кмета на Община Благоевград призова да се даде зелена светлина на творческия проект на Ставри Карамфилов, припомняйки богатата му творческа биография и заслугите на режисьора за израстването и успешното развитие на благоевградския театър.

Всъщност, както на пресконференцията М.Мачева заяви, идеята е била да се покани за юбилейния спектакъл на театъра знаков режисьор като Ставри Карамфилов. За съжаление след поканата за обща работа тя е отдръпната, договорът - развален, спектакълът "Евангелие по Никола" - нереализиран.

И няма да бъде реализиран.

Новият юбилеен спектакъл вече се готви, режисьори са трима външни творци, работи се по него, защото празничните прояви наближават.

Всъщност какво се е случило?

Един договор е сключен, но договорите се сключват и развалят, с неустойка или без, със съдебен процес или без. Това са административни проблеми.

Остава творческият проблем. Един творец е обиден, огорчен, обезверен, защото е подходил с вяра и желание към любимата си работа, поканен да я свърши така, както той умее - т.е. отлично. И на днешната пресконференция това пролича - огорчеността на твореца Ставри Карамфилов, повярвал, че  спектаклите зад гърба му говорят за качеството на създателя им, повярвал, че поканата е заради големия му професионализъм и заслугите му към благоевградския театър. Затова и, както той сам съобщи на пресконференцията днес - хонорарът му е съвсем символичен - 7 000 лв. И няма нарушени точки от негова страна - нито финансови, нито административни, нито творчески. Сроковете е спазил, договорът - също.

С днешната прескноференция той не очаква да се реши проблемът, не смята, че представление на "Евангелие по Никола" ще се състои. Целта му беше да представи фактите такива, каквито са.

Без украса и лъжа. А на въпрос на blagoevgrad.utre.bg защо след първия случай преди години с нереализирания проект на мащабната продукция "Хамлет" - отново поканен, и отново с разтрогнат договор! - е дошъл в Благоевград, не се ли е притеснявал от подобна съдба и на този проект, отговорът му бе: "Аз съм почтен човек и вярвам в почтеността и дадената дума!"

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов