Избрани Новини

С тържествен ритуал Благоевград почете 134 години от Съединението

Поднесоха венци и цветя

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България на пл.„Георги Измирлиев“.
Пред паметника глава сведе първо заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов. Почит отдадоха още и Даниела Савеклиева - депутат от Народното събрание, заместник- областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС Радослав Тасков, омбудсманът на Благоевград доц. д-р Валентин Василев, отец Дончо и отец Петър от благоевградския православен храм „Въведение Богородично“, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.
По случай официалния празник - Съединението на България, Биг Бенд Благоевград изсвири  химна на България, както и други бележити български песни. Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха Елиза Тодорова от театрална школа "Ер малък" към ДТ "Енчо Халачев" и ръководителят й Бранимир Митов.
На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. Според  договора от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов