Избрани Новини

Банско помни героите на Съединението

Тържествено се чества 134-тата годишнина

„Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас” – това каза кметът Георги Икономов по време на тържественото честване по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

Пред паметника „Банско помни героите” стотици хора дойдоха, за да отбележат този знаменателен за отечеството ни ден. Пред събралото се множество Георги Икономов припомни уроците на историята: ”Всички помним притчата за хан Кубрат за това колко е важно да сме обединени. Затова Съединението на Княжество България с Източна Румелия е толкова съдбовна дата за нас, защото показва решимостта на народа ни на всяка цена да брани това, което обича. Показва, че нищо не може да ни спре, когато се борим за една справедлива кауза, каквато е била събирането на всички части на нашето отечество. Но за съединение и обединяване в една посока е много по-лесно да се говори, отколкото да се направи. Така е и днес, така е било и преди 134 години. Затова можем да си представим какво е коствало на нашата млада държава и нашите млади политици да се изправят срещу Великите сили и да заявят, че искат да съберат частите на родината, които са останали разпокъсани след Берлинския конгрес. Да опитат да изтрият срама и унижението след това несправедливо решение.”
Пред паметника, който увековечава признателността на банскалии към героите на родината, бяха положени венци и цветя. Въпреки, че Пиринска Македония остава извън пределите на новата държава, за гражданите на Банско и днес са актуални поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.
Честит празник, България!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)