Избрани Новини

Докторанти от ЮЗУ проучваха тайните архиви на Ватикана

Откриха интересни, любопитни и неизвестни сведения за миналото на Балканите

Докторантите от Югозападен университет „Неофит Рилски” - Благоевград Кристиян Ковачев и Владимир Василев извършиха свое проучване в Тайните архиви и Библиотеката на Ватикана. В документите, ръкописите и папските регистри те откриха интересни, любопитни и неизвестни сведения за миналото на Балканите и на западноевропейските общества през Средновековието. Сред тях са сведения за средновековната българска история, интересни приписки върху средновековни ромейски ръкописи, не много известни жития на западноевропейски светци от времето преди Схизмата.

Докторантите имаха възможност да присъстват и на последната за това лято генерална аудиенция на папа Франциск, дадена на площад „Св.Петър”. Основавайки се на „Деянията на апостолите”, главата на Католическата църква поясни, че св.Лука показва Църквата в Йерусалим като „парадигма на всяка християнска общност”. Според папа Франциск историята на ранната църква напомня, че Господ гарантира растежа на общността.

Бяха предадени и писма до папа Франциск за установяване на бъдещо сътрудничество между ЮЗУ „Неофит Рилски” и Архива и Библиотеката на Ватикана, както и с Папския Грегориански и Папския Латерански университет.

Докторантите Василев и Ковачев имаха възможност да се запознаят и с ключовите за историята на античен и средновековен Рим забележителности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов