Избрани Новини

Днес е Ден на програмиста

У нас програмистите празнуват и днес, и на 4 октомври - Ден на информационното общество

Ако познавате програмисти, има шанс днес да ви почерпят. Днес е Ден на програмиста.

Миналата година те празнуваха точно на 12 септември.
А защо?
Причината е трудно обяснима за "нормалните" хора, но все пак - тогава бе 256-ят ден в годината, а това е почти сакрално число за хората, на чийто труд се дължат много - и все повече, промени в нашето ежедневие.
Тогавашният ден се падна 256-тия ден от годината което е неофициален празник на програмистите. Числото 256 (1111 1111) е избрано, защото е максималната големина на един байт.
256 е 2 на осма степен - толкова са значенията, които може да приеме един байт.
Така тази година програмистите празнуват на 13 септември, а на високосни години като 2020 - празникът се пада на 12 септември.
Ако пък, с типичната за професията си незаинтересованост от всичко, което се случва извън кода им, не искат да почерпят, почерпете ги вие.
Ако не разбирате защо, опитайте да си представите и съвременния свят, и ежедневния си живот без компютрите и технологическите продукти като цяло.
Изглежда сякаш работата им има смисъл, нали?
От 2009 г. денят е официален празник в Русия.
У нас програмистите с чиста съвет могат да празнуват и днес (1111 1111), и на 4 октомври - Ден на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика.
И тази дата е неслучайно избрана - на 4 октомври близо до Хамилтън, САЩ, е роден "бащата на компютъра" Джон Атанасов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов