Избрани Новини

Доброволци от Сандански се включиха в учение на язовир "Доспат" /снимки/

Седемдесет доброволци от страната участваха в първото национално учение

Доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България /НАДРБ/ взеха участие в национално учение на язовир "Доспат" в град Сърница. В занятието се включиха около 70 доброволци от различни формирования в страната - Белово, Вълчедръм, Панагюрище, Пловдив, Сандански, София и Сърница, както и спасители от „Пещерно спасяване“, Федерацията на радиолюбителите и Spasitel BG. Те извършваха издирване и спасяване в пресечен терен, пожарогасене, евакуация по въжен способ, водно спасяване и първа долекарска помощ.
Сценарият на тренировъчната ситуация предвиждаше проливни дъждове, след които районът около язовир Доспат е наводнен. Според непрекъснато усложняващата се оперативна обстановка на образувал се от наносите остров са успели да доплуват и бедстват без храна и вода група пострадали хора. Преобърнати са и са наводнени много превозни средства, прекъснати са електрически стълбове, предизвикани са и пожари. Група ученици са избягали от буйните води в близката гора, за да търсят безопасно високо място.
Участниците в учението нямаха предварителна информация нито за мащаба на случилите се събития, нито за броя на пострадалите или вида на нараняванията им. Спасителните екипи бяха формирани на терен от доброволци от различни градове, които не се познаваха помежду си, както би се случило в реална обстановка при действително бедствие. Така освен подобряването на личните умения на всеки от доброволците, учението допринесе за усъвършенстването на работата в екип и координацията между доброволците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов