Избрани Новини

Изложба оживява 40 години по-късно в книга

Представянето на "Кръсто 1979 Черно/Бяло" е от 18.30 часа в Сандански

Това е книга-мисия, книга с послание, което се опитва да вникне в определителите на българския дух, едно задъхано себевглеждане на твореца Кръсто Терзиев, който дири морала и устоите ни.
1979 година е преломна за Кръсто, в нея се „случва” изложбата, в която той експонира поместените в настоящата книга графики. Изложбата е открита от проф.Асен Василиев в  Благоевград, а впоследствие експонирана в Сандански и София.
Синкретизмът е най-привлекателното в книгата, тя е единна, в нея от един образ се ражда друг, но на преден план изпъква родолюбието на автора, споделя редакторът на изданието Николай Черноземски.
Ето какво сподели и авторът на Кръсто 1979 Черно/Бяло: „Българийо, за тебе те живяха“, така бе озаглавена първата ми самостоятелна изложба. Ровех се в историята, търсейки докосване до личности с изпепеляващ живот, като ги рисувах с перо и четка, черно/бяло, така, както са и живели. Следите от щрихите потъваха в всеобхватната белота на листа, търсейки духовното и образно сливане. Светлината и сянката ме отпращаха в духовното пространство на моите герои, пространство близко, чисто и вдъхновяващо. Чувствах се добре в това пространство, искаше ми се да продължа да търся примера такъв, какъвто историята ми даваше и стремежът към онова докосване до неподправената истинност между редовете. През годините част от графичните портрети заживяха своя самостоятелен живот в книги, вестници, списания и учебници, това ме накара да ги събера в книга, наречена от мен книга-скицник и по този начин да покажа и разкажа за началото. Сандански е градът, който сякаш никога не съм напускал, тук са много от моите приятели, роднини, тук е и духовната енергията, която ме хранеше през годините, тук е моето несподелено днес, тук е и моето несподелено утре.
Изложбата е отразена по подобаващ начин във в-к „Пиринско дело“ - „Несъмненото дарование и всеотдайността, която проявява Кръсто Терзиев, са гаранция за бъдещите му още по-големи творчески успехи“. /Проф. Асен Василиев, 1979 г./, списание „Паралели“ - "…Радостно е, когато дебютът на млад художник е силен, когато въздействието на изкуството е значимо. А годините на Кръсто Терзиев са само двадесет и пет, и вече осмислени от едно сериозно творчество". /Искрен Азманов/, в-к „Народна младеж“ - "…Зрителят си отива удоволетворен от сполуките на младия художник в силно графично изразения портрет на Паисий, на Левски, на книжовника Арсений Костенцев, на братя Миладинови. Ще ми се да обърна специално внимание върху графичния лист „Царот на Пирина“ (Яне Сандански), творбата се отличава със стегнатата композиция и с лаконично балансирания пластичен изказ". /Маргарита Петринска/, вестник „Народна армия“ - "…Кръсто Терзиев показва убедително своите предпочитания към графичния портрет. В него той търси преди всичко човека, значимия образ в живота, голямата личност на историята. Ориентацията към историческото име разкрива и друга страна от характера на художника – голямата отговорност пред съвременника и към историята…" /Влади Владков/, "…Не е никак странно защо точно сега Кръсто Терзиев представя книгата си пред санданска аудитория, годината, в която честваме 70 години град Сандански, 90 години Свети врач и 100 години от основаването на първата културна институция читалище "Отец Паисий-1919".
През тази година се навършват и 40 години от първата самостоятелна изложба на художника,  представена по подобаващ начин в “Кръсто 1979 черно бяло”, както и 65 години житейски път на автора". /Илияна Тошева/
Часът и мястото на представянето са известни - Сандански „Епископска базилика“, 18:30 часа днес.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)