Избрани Новини

Остър е недостигът на места в студентските общежития

В София, Пловдив, Варна и Благоевград най-много студенти ще останат без място в общежитието

Остър недостиг на места в университетските общежития в цялата страна, прогнозират студентски организации, информира БНТ. В София, Пловдив, Варна и Благоевград най-много студенти ще останат без място в общежитие и ще бъдат принудени да живеят на квартира. Надеждата на университетите е държавата да започне да отделя необходимите средства за основни ремонти и строителство на нови общежития.

Всяка година стотици студенти в цялата страна остават извън класиранията за университетските общежития. Недостигът се усеща най-силно в столицата.

Яна Вангелова - Националното представителство на студентските съвети: Традиционно има недостиг за студенти, например в УНСС. Същата е ситуацията със Софийския, където продължават ремонтите на част от общежитията, което води до това, че се намалява капацитетът за настаняване

Ситуацията е идентична и в други градове.

Яна Вангелова: Пловдив е Европейска културна столица, съответно квартирите стават много по-скъпи и желаещите да бъдат настанени в общежитие стават една идея повече.

Интересът към общежитията на УНСС всяка година е огромен. Очакванията са тази година извън класирането да останат около 800 студенти. Търсят се варианти за тяхното настаняване извън базата на университета.

Христо Шопов - изпълнителен директор на "Студентски столове и общежития" - УНСС: Има една комисия по социално битови въпроси между ВУЗ-овете и винаги ни помагат, дават свободни места и ние настаняваме допълнително при тях хора.

Студентите, които остават без място в общежитие, са изправени пред опцията квартира. Тя обаче излиза доста по-скъпо - докато за общежитие в София плащат от 40 до 90 лева, за едностаен или двустаен апартамент цената е в пъти по висока.

Мирослав Димитров - собственик на агенция за недвижими имоти: Когато има търсене, а предлагането е малко, нормално е да има увеличение на цените. Истината е, че вървят между 200-250 евро, даже от 400-450 лева, дори стигат до 800 лева.

Освен недостатъчните места, другият голям проблем остава състоянието на стаите в общежитията. Към студентските организации валят оплаквания от много висши училища.

Христо Шопов: Ако държавата не помага да правим ремонти на общежитията, няма как да стане. Ние в момента само ги поддържаме, нямаме такива огромни средства, за да можем да правим основни ремонти на блок.

От студентските организации не прогнозират строителство на нови общежития. Нещо повече - очакват увеличение на наемите през следващите години за съществуващите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов