Отново на кестени и чаша вино канят в Брежани - blagoevgrad.utre.bg

Отново на кестени и чаша вино канят в Брежани

13 октомври 2019, 10:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Симитли

    Празникът е на 19 октомври

Днес от 11.30 часа се организира Празник на децата

На 19 октомври камбаните на една от най-старите църкви в Благоевградска област – храм „Св.Димитър Солунски“ в Брежани, ще бие тържествено за празника на Св.Иван – покровителят  на българския народ.
Тържествен звън ще огласи село Брежани и за Десетия празник на брежанския кестен, който Сдружение „Хора и традиции“ организира съвместно с кметство Брежани, с изключителното съдействие на кмета на община Симитли Апостол Апостолов, както и с подкрепата на Югозападно предприятие - Благоевград.
Десетият празник на брежанския кестен ще започне с водосвет на кестеновата реколта и е кулминация на поредица от събития, които сдружението и Кметство Брежани организират.

На 13 октомври в градинката на кметството (при лошо време – в картинната галерия на сдружението) от 11.30 часа се организира Празник на децата с талантливите деца от Брежани, които ще подредят в изложба своите детски рисунки, посветени на родния край, брежанската гора и хора. Поканени са всички деца от общината, защото ще има парти с аниматори, интерактивни игри за българската гора, които ще подготвят партньорите на сдружението – специалисти от Югозападно предприятие Благоевград и много други изненади.

Пленер, посветен на българската гора, е традиционно събитие на сдружението, резултатите от който са подредени в картинната галерия на село Брежани. Темата на пленера е в синхрон с целите на сдружението: да пазим безценното природно богатство и се грижим за неговото развитие.

В навечерието на празника – на 18 октомври – сдружението организира поетична вечер с гост  голямата българска поетеса Надежда Захариева (съпруга на покойния и обичан Дамян Дамянов)  „На чаша вино и печени кестени с поезията за любовта на Дамян Дамянов и Надежда  Захариева“.

На 19 октомври празникът на брежанския кестен започва с трапеза и хляб и неповторимото ухание на печените брежански кестени на Марчело Канестрели. Всяка година дамите на село Брежани ни изненадват с кулинарното си майсторство и изкуството да сътворят брежанските кестени в кулинарни продукти. Тази година към тях се присъединяват традиционни и вкусни ястия от още три планини. Кулинарната изложба ще събере вкус и аромати от Пирин, Рила, Влахина и Малешевска планина.

Празничната програма ще започне от 11.30 часа с участието на Ансамбъл „Веселие“, „Огражденска четворка“ и Оркестър „Щуро маке“ със солисти Ирина Паскалева и Здравко  Георгиев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета