Започнаха безплатни прегледи за туберкулоза в страната - blagoevgrad.utre.bg

Започнаха безплатни прегледи за туберкулоза в страната

17 септември 2019, 09:50 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

Инициативата се провежда от 2009 г.

Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България. Чрез предоставянето на безплатен достъп до медицински услуги проявата е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването.
По време на проведени кампании през месеците март и юни 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 5 057 лица, а на 3 293 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 лица с туберкулоза и 144 лица с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, за ефективна превенция на туберкулозата в страната и за подобряване на достъпа до здравни грижи. По време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 119 787 лица, открити и насочени за лечение са 1 295 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 495 души.
По време на Седмицата на отворените врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Списък на лечебните заведения по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза през Седмицата на отворени врати, месец септември 2019г.:

За област Благоевград - Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания - Благоевград ул.„Цанко Церковски” №4 Диагностично-консултативно отделение 16 - 20септември

За област Кюстендил - Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василиев” АД - Кюстендил пл. „17-ти януари” № 1 в отделението по Пневмофтизиатрични заболявания, 16 -20 септември.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета