Избрани Новини

Министър Димов и кметът Камбитов откриха модерно депо за битови отпадъци (снимки)

Депото има капацитет от 187 000 тона

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов прерязаха лентата на новото депо в благоевградското село Бучино. Двамата откриха изграденото модерно съоръжение по проект "Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево – I етап".

"17 септември е много важен, много хубав ден за Благоевград. Решен е един от най-сериозните проблеми на Благоевград и съседните общини. Това е най-трудният, най-сложният проект, който сме реализирали досега. Бих казал, че е и най-отговорният и жизненонеобходим. Всичко това нямаше как да се случи без безрезервната подкрепа на правителството и лично на премиера Борисов. Почти 24 млн. лв. стопроцентово национално финансиране бе осигурено за изграждане на депото. Едно огромно благодаря от името на всички жители на нашите общини. Аз обичам да благодаря, защото така е редно. Когато му се помага на човек, той трябва да благодари и да не забравя. Благодаря на министър Димов и на МОСВ – за партньорството и за десетките срещи, на които сме решавали проблемите. Благодаря на г-жа Габрашкова и ПУДООС за съдействието, помощта и финансирането, на министър Горанов и МФ за другата част от финансирането. На директорите на всички институции, които имат отношения към този важен проект. Разбира се, благодаря на изпълнителите, те направиха чудеса от храброст, смело мога да го кажа. Справиха се много добре въпреки всички препятствия, които възникваха ежедневно", заяви кметът Атанас Камбитов. 

Той благодари и на колегите си от общините Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево, като подчерта, че заслугата за добрия финал на проекта е на всички, включително на председателя на ОбС и на общинските съветници за взетите решения, на екипа на община Благоевград, който се справил блестящо.

"Продължаваме, не спираме дотук. Важно е да се знае - ако не бяхме рализирали депото, общините ни щяха да фалират. Ние знаем с какви трудности тази година изплащаме таксите, санкциите са 3-4 пъти повече от това, което плащахме до момента. Това означава, че всички средства от общината трябваше да отидат само за депото. Трябва да се знае още, че от 2007 до 2011 г. нищо не беше направено. При положение, че е ясно какво следва. Малко политиката е „след нас и потоп”. 2011 година с колегите реализирахме депото, минахме през всички препятствия – от обжалване до какво ли още не, за да стигнем до реализация.

В момента откриваме депото и едновременно правим копка за изграждане на компостираща инсталация, след това – на анаеробна инсталация за разграждане на битовите отпадъци. Успоредно с това върви процедурата за избор на оператор. Така че само след много малко време община Благоевград ще има едно от най-модерните депа в България, а защо не и на Балканския полуостров. Нека да се ползва със здраве", каза още кметът на община Благоевград.

Министър Димов подчерта, че проектът преди време е вървял към провал.

"Срещите, които имахме с кметовете в района и които ще ползват тази придобивка от утре, положиха изключително много усилия. Трябва да се отчете тяхната гъвкавост, тяхната упоритост, за да може днес депото до съществува, а не проектът да е провален. Добрият край оправя всичко. Много важна част от него е и рекултивацията на старото сметище, което е направено по много добър начин – правейки новото, директно се рекултивира старото. Нещо, което е добре да използват като ноу-хау и други кметове в бъдеще.", каза министър Димов.

Депото има капацитет от 187 000 тона в момента, а 25 000 тона ще минават през бъдещите сепариращи и компостиращи сепарации.

"Отпадъците ще минават през нея, ще бъдат сепарирани, ще се превръщат в компост, в гориво, което може да се използва, да се превръща в нещо, което е полезно и което наричаме „кръгова икономика” – отпадъците да станат суровина и да носят добавена стойност, а не да увреждат околната среда", допълни министърът на околната среда и водите.

След като свещеници отслужиха водосвет за новата придобивка, кметът Камбитов и министър Димов направиха първа копка на изграждане на допълнителната инфраструктура на депото. Ще бъдат направени инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, в който са общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)