Благоевградчани отново скланят глава пред паметника на Звегор - blagoevgrad.utre.bg

Благоевградчани отново скланят глава пред паметника на Звегор

21 септември 2019, 10:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

Ще положат венци пред паметника на българските воини

Движение „Ние - жените“, СОСЗР Благоевград и Православният информационен център на Неврокопската света митрополия - Благоевград организират панахида и поднасяне на венци пред паметника на българските воини по повод 75-тата годишнина от битката при село Звегор.
Днес в 8:00 ч. групата отпътува от хотел „Ален мак” - Благоевград.

Историята:

На 15 и 16 септември 1944 година гвардейците от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк водят бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването  на България в антихитлериската коалиция в заключителния етап на Втората световна война.

Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-ти пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете на 15 и 16  септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка. Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия.

На 14-ти септември 1944 година горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада, сред които и жени, всички на възраст от 17 до 23 години.

Гвардейците от Горна Джумая и 33 пехотен Свищовски полк, воден от полковник Станьо Петков  Пиперков, проявяват високо чувство за лична отговорност и героизъм. Те оставят на нас и на следващите поколения своя завет  и саможертва. Сред тях са имената на загиналите гвардейци   Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов,  Личо Иванов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета