Избрани Новини

Млади учени ще умуват на борда на теснолинейката

Ще убедят пътниците как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по разбираем начин

Като част от инициативата „Европейска нощ на учените 2019”, за втора поредна година млади български учени в различни научни сфери ще се качат в еталонен влак „Родопи” по теснолинейката, за да убедят пътниците как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по разбираем начин.
Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Кои са малките организми, които предизвикват ферментацията? Каква е науката зад правенето на кисело зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже?
Всеки, избрал сутрешната теснолинейка в съботния 28 септември, ще може да обогати общата си култура и да задоволи любопитството си по различни научни теми, върху които работят младите ни учени. Те ще правят демонстрации, ще отговорят на въпроси и ще покажат колко необятна е науката и как засяга всяка област на живота – всичко това във вагоните на влак „Родопи”. Някои от учените са финалисти в българското издание на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”, който е най-бързо разрастващият се конкурс за популяризиране на наука в света.
Очакват ви на борда на легендарния влак „Родопи“, заминаващ от гара Септември в 08:45 ч.! Присъединете се, за да научите нещо ново, неочаквано и неподозирано, докато се забавлявате, пътувайки сред красивата природа в живописния участък от град Септември до СПА столицата на Балканите Велинград.
Цената на билета Септември-Велинград е 2,70 лв., като всички намаления на БДЖ важат. Не е необходимо да купувате билети предварително – влакът е редовен, места ще има за всички желаещи.
След престой за разходка, кафе и обяд от 10:15 до 13:30, гостите на събитието могат да се качат обратно на влак „Вихрен” в 13:37 ч., който в гара Септември осъществява удобни връзки за София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и други.
Учените ще пътуват само до гара Велинград!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)