Домакинствата с помощи за отопление се увеличават с около 50 000 - blagoevgrad.utre.bg

Домакинствата с помощи за отопление се увеличават с около 50 000

28 септември 2019, 14:34 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МТСП

Над 247 000 лица и семейства са кандидатствали до 24 септември за целева помощ

 Над 247 000 лица и семейства са кандидатствали до 24 септември за целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. На 189 361 от тях вече са издадени заповеди за отпускане на целевата помощ. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на въпрос на народния представител Светлана Ангелова (ГЕРБ) по време на вчерашния парламентарен контрол, представяйки данни на Агенцията за социално подпомагане. За същия период на 2018 г. заявление-декларации за получаване на целева помощ за отопление са подали 203 401 лица и семейства и са издадени 154 982 заповеди за отпускане на целева помощ за отопление.
Кандидатстването за енергийно подпомагане започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври. Хората, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящия си адрес.
През предстоящия отоплителен сезон от 1 ноември 2019 г. до 31 март 2020 г. месечният размер на помощта за отопление ще е 93,18 лв., което е с 24,5% повече в сравнение с миналата година. Общата стойност на помощта, която се изплаща от Агенцията за социално подпомагане ще се повиши с 91,75 лв. – от 374,15 лв. на 465,90 лв. Към края на август са изплатени 40 626 065 лв. на 92 171 лица и семейства – с близо 50 000 повече в сравнение с миналата година.
Отчетните данни показват положителен ефект от предприетите действия от страна на Министерството на труда и социалната политика за разширяване на обхвата на целевите групи за енергийно подпомагане, който факт се доказва с увеличения брой на лицата и семействата, имащи право да получат помощта, подчерта министър Петков.
Той обясни, че във връзка с провежданата от правителството политика, насочена към стимулиране на връщането и задържането на децата в образователната система се въведоха три нови целеви групи. Тези групи включват: деца, които не ходят на училище; деца, които не ходят на училище, но са регистрирани в дирекции “Бюро по труда“ и родители, отглеждащи деца, които не ходят на училище. За да се постигне стимулиращ ефект за връщането и задържането на децата в училище, се предвижда ограничаване на достъпа до помощта.
Предвид гореизложеното, считам, че с приемането на измененията и допълненията в правната рамка на Наредбата са оптимизирани и подобрени процесите по подпомагане на лицата и семействата, имащи право на целева помощ за отопление. По този начин се гарантира възможността на все повече български граждани да имат право да получат необходимата социална подкрепа, съобразно финансовите възможности на държавата, каза в заключение министър Бисер Петков.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета