7% от българските пенсионери продължават да работят - blagoevgrad.utre.bg

7% от българските пенсионери продължават да работят

28 септември 2019, 17:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МТСП

Само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. Оказва се, че поне по този показател сме малко над средното в ЕС, за разлика от много други, при които вечно сме на опашката.
Заетостта сред хората над 65 години в останалите европейски страни е 6 на сто, обясни по време на вчерашния парламентарен контрол социалният министър Бисер Петков.
Той съобщи, че положителната тенденция на пазара на труда с откриването на нови работни места и ниската безработица създават възможност по-възрастните хора да останат за по-дълго на работа. Освен това в тази демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят колкото е възможно по-дълго. Ето защо Бюрата по труда предоставят информация и на пенсионерите за свободните работни места.
"Все по-често доказаните умения на кандидатите са важни за работодателите", смята Петков. Според него „Навиците на труд, опитността, професионализма и дисциплината се оценяват положително от работодателите“.
Министърът отчете, че само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета