Избрани Новини

7% от българските пенсионери продължават да работят

Само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. Оказва се, че поне по този показател сме малко над средното в ЕС, за разлика от много други, при които вечно сме на опашката.
Заетостта сред хората над 65 години в останалите европейски страни е 6 на сто, обясни по време на вчерашния парламентарен контрол социалният министър Бисер Петков.
Той съобщи, че положителната тенденция на пазара на труда с откриването на нови работни места и ниската безработица създават възможност по-възрастните хора да останат за по-дълго на работа. Освен това в тази демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят колкото е възможно по-дълго. Ето защо Бюрата по труда предоставят информация и на пенсионерите за свободните работни места.
"Все по-често доказаните умения на кандидатите са важни за работодателите", смята Петков. Според него „Навиците на труд, опитността, професионализма и дисциплината се оценяват положително от работодателите“.
Министърът отчете, че само от януари до август тази година 1476 пенсионери са намерили работа благодарение на Бюрата по труда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)