Избрани Новини

Здравка Лисийска представя изложбата "Докосване с цвят“ в Кюстендил

Откриването е в ХГ "Вл.Димитров - Майстора“ от 18 ч.

Изложба живопис и текстил „Докосване с цвят“ на Здравка Лисийска се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ днес от 18.00 ч.

Ето какво споделя авторката: „За мене цветовото решение на дадена творба е било винаги едно предизвикателство. Как да се положат цветните петна в изобразителното поле така, че да се получи една хармонична композиция и в същото време да се изрази определена идея. Завършената композиция да има желаното от мене въздействие, внушение на възприемащия я зрител. Да се предизвика възприемащият да стане съпричастен на идеите и внушенията на автора.

Ето тези въпроси са стояли непрекъснато пред мене. Това ме накара да определя като мото на изложбата: Докосване с цвят.

Изложбата включва творби с различни материали (текстил, акрил, темпера). Включени са творби, които могат да се причислят към различни стилове – от реалистичните, през декоративните и чисто абстрактни, нефигуративни композиции, но в същото време във всички творби се съдържа и един специфичен авторски прочит на реалността, който може да се нарече собствен стил, колкото и претенциозно да звучи това.“

Здравка Лисийска е от Разлог. Завършва Националната художествена академия, специалност „Дизайн“, през 1974 г. Има самостоятелни изложби в страната и чужбина, както и десетки участия в международни, национални и групови изложби. Текстилни пана и картини на Здравка Лисийска се намират в художествени галерии, в частни колекции и обществени учреждения в страната – Благоевград, Сандански, Разлог, София и в чужбина – Великобритания, Германия, Канада, САЩ, Португалия, Испания, Сингапур и др. Здравка Лисийска има над 100 дипломни разработки. Преподавател е в ЮЗУ „Неофит Рилски“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)