Избрани Новини

Откриха изложба за Бащата на Индия в Благоевград (снимки)

Документалната изложба е под надслов "Ганди - благочестивата жертва на чистата душа“

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри вчера документална изложба „Ганди - благочестивата жертва на чистата душа“.
На събитието присъстваха Раджеш Лал, секретар на посолството на Индия, Пламена Рачева директор на варненската художествена галерия и куратор на изложбата, ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков, общественици и любители на изкуството.
„За нас е чест Благоевград да е домакин на тази изложба, посветена на честванията на 150 години от рождението на Махатма Ганди. Един живот, който е вдъхновяващ пример за изследване и за подражание. Първият министър-председател на свободна Индия – Джавахарлал Неру, казва в деня след убийството на Ганди: „Човечеството  трябва да чака столетия, за да се роди друга подобна велика душа". Ние трябва да сме горди, че духовният обмен между Борис Георгиев и Бащата на Индия е оставил видими следи. И днес, заставайки пред портретите, кореспонденцията и снимките, можем да изпитаме вълнение, което, дай Боже, да претворим в дела за благо на всички и всичко. Махатма Ганди смени подхода към света и спечели. Превърна себе си в стълб на истина и любов, като християни и като общественици се надявам все повече да стъпваме върху неговите сатяграха и ахимса. И да призова - да извадим от себе си тези ценности на ненасилие - физическо, ментално, вербално, вяра в истината и любов към ближния.
Искам да благодаря на целия екип, който помогна да се осъществи това много важно събитие за Благоевград и да сме част от тези чествания на Пламена Рачева, на представителите на индийското посолство и всички, които дадоха сърце и душа това да се случи. Благодаря на всички, които сте тук, за подкрепата. Със сигурност ще останете с прекрасни впечатления“, каза Христина Шопова.
Изложбата представлява духовен обмен и творчески импулс от приятелството и общуването между Ганди и българския художник Борис Георгиев. Тя съдържа кореспонденция, фотографии, рисунки и оригиналния портрет на Бащата на Индия. Събитието е съпътствано от постерна мобилна изложба със снимки и житейски мисли на големия индийски духовен водач, която ще бъде разположена на един от красивите мостове на Благоевград, този от пл.„България“ към кв.„Вароша“. Експонатите са предоставени от Пламена Димитрова-Рачева, която е и куратор на изложбата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)