Избрани Новини

ОДМВР-Благоевград със засилени мерки за недопускане на ловни инциденти

Регистрирани са пет самонаранявания през 2018 година

Във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година и инцидентите с огнестрелни оръжия за ловни цели, от ОДМВР-Благоевград  е създадена организация за засилени мерки  с цел недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие
От комисар Антон Доклев - ВПД  н-к отдел ОП при ОДМВР-Благоевград бяха оповестени предприетите мерки във връзка с разрешения групов лов на дива свиня с цел недопускане на инциденти. На брифинга присъстваха инж.Сашко Попов - директор на РДГ - Благоевград и д-р Атанас Григоров – н-к отдел „Здравеопазване на животните“ към ОДБХ - Благоевград.
Комисар Доклев отчете, че през 2017 година извършените проверки на ловци са 385 бр., при които са издадени 203 разпореждания по ЗМВР и са съставени 21 АУАН, а за 2018 година проверките са 895 с 211 разпореждания по ЗМВР и 30 съставени АУАН. Регистрирано е едно самоубийство за 2017г. и пет самонаранявания през 2018 година. Всички инциденти са настъпили вследствие на неспазване на мерките за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие.
С цел недопускане на инциденти, от полицейските служители са проведени инструктажи с лицата, определени за ръководители на лова във всички ловни сдружения на територията на благоевградска област, като по време на инструктажите специално внимание е обърнато на правилата за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие и боеприпаси, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето, употребата и забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол и други.
Със заповед за директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Дойчин Дойчинов е разпоредено извършването на проверки по време на откриването на груповия лов на дива свиня, като акцент ще е спазването на правилата за безопасност при боравене с ловно оръжие и боеприпасите, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето и употребата на ловно оръжие, валидност на разрешителните за носене и съхранение, както и контрол за употреба на алкохол по време и след приключване на лова. От органите на реда ще се извършват и внезапни проверки по време на ловните излети, а също така ще се извършват и регулярни проверки съвместно с РДГ-Благоевград.
„Всички мерки и действия, които сме предприели и предприемаме през настоящия ловен сезон,  са наша висока отговорност с цел ограничаване и недопускане на произшествия и запазване на живота и здравето на ловците.“ – каза комисар Доклев.
С цел недопускане на инциденти, ОДМВР-Благоевград апелира за спазване на основни и най-важни правила за боравене с ловно оръжие:
1. Оръжието винаги трябва да бъде изправно, изчистено и смазано;
2. Никога да не се насочва към човек дори и празно;
3. При пренасяне да се носи в калъф и разглобена;
4. При зареждане на оръжието да бъде насочено в безопасна посока;
5. При изстрел, ако не чуете изстрела, а шум в цевта, проверете за наличие на куршум в цевта;
6. При носене на оръжието в ловното поле цевите да сочат в безопасна посока, ако има дъжд или снеговалеж, цевите да сочат надолу;
7. На позиция/пусия/  се отива с празна пушка и се зарежда, когато сте заели позиция;
8. При почивка и прибиране от пусията се отваря пушката;
9. Ако възникне неизправност при изстрел, занесете оръжието на компетентен орган;
10. При стрелба над вода и лед винаги може да се получи рикошет;
11. Никога и по никакъв повод не хващайте пушката за цевите, за да доубиете дивеча;
12. Никога не подавайте пушката на човек с насочени към него цеви;
13. Не позволявайте кучето да скача върху вас, когато носите ловно оръжие;
14. Стреляйте само в безопасна посока по дивеча - когато се е издигнал високо или няма опасност да нараните друг ловец;
15. При преследване на дивеч по хлъзгав терен трябва да застанете устойчиво, за да произведете изстрел по дивеча;
16. По време на лов не употребявайте алкохол или упойващи вещества;
17. Поставяте заключващия механизъм на спусъците.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов