Избрани Новини

Банско се "изфука” с фолкорен спектакъл от най-високо ниво (снимки)

"Банските фукли" представиха спектакъла "Целунати от слънцето”

„Целунати от слънцето”, танцьорите от танцов ансамбъл „Бански фукли” показаха, че десетгодишно приятелство е основа, върху която може да бъде изграден един истински, професионален спектакъл, достоен за най-големите сцени в страната. Публиката в Банско бе привилегирована да присъства на първия юбилей на един от водещите състави под „шапката” на читалище „Никола Вапцаров” с ръководител Райна Асева. Салонът бе пълен с почитатели на красивия местен фолклор, жадни за поредното приключение в света на танцовото изкуство. Блестящи носии, шарени чорапи и много усмивки бяха във вихъра си и заляха сцената с неповторима светлина. Танцьорите описаха кръговрата на живота от неговото създаване, минавайки през българските обичаи и традиции - наричане, жътва, розобер, лазаруване, нестинарство и завършиха приказката отново с началото на нов живот – сватбата.

Освен юбилярите, на сцената грееха и танцьорите от останалите групи, на които очарователната Рени Асева е ръководител-хореограф. Дамите от втората и група в Банско - ТФ „Мераклии” и Ансамбъл „Разложки мераци”, за които разстоянието от 6 км е само цифра, с радост приеха поканата да застанат рамо до рамо с рождениците, а ФГ „Пирински бисери” с ръководител Йорданка Чорбаджийска се включиха в празника с автентична банска песен, изпята от сърце и душа. Между танците имаше текстове, подчертаващи значението, силата и мястото, което има жената в различните етапи от живота си като майка, дъщеря, любима, а мъжете и децата на част от „фуклите” стъпиха за първи път на сцена като масовка в танц за нестинарите. Същинската поздравителна част, този път към самите участници, поведе директорът на НУ „Св.Паисий Хилендарски” Евгения Тренчева, която с вълнение каза, че се чувства част от състава, радващ десет години очите и сърцата на публиката и не скри милите си думи към Рени. Поздравителен адрес от името на читалище „Никола Вапцаров” бе прочетен от Елена Калайджиева – дългогодишен деятел и член на читалищното настоятелство в Банско. Поздравителен адрес от Александър Мацурев прозвуча от сцената с пожелания към юбилярите, а десетки кошници с цветя буквално затрупаха сцената на финала. Ръководителят Рени Асева  благодари на всички, помогнали една мечта да се превърне в реалност, а солистът на състава Атанас Бойн върна жеста с вълнуваща реч и подарък за нея от "второто й семейство". В публиката, наслаждавайки се на преживяването, бяха забелязани Асен Кирицов, Ивайло Ръхов, Георги Икономов, Петър Баряков, Костадин Загорчин, пазители на традициите и радетели на културния живот в Банско.

Концерт-спектакълът "Целунати от слънцето" бе част от събитията, подготвени от Община Банско в чест на празника на града, които продължават до 5-ти октомври с риболовно състезание, детски спортен празник, прожекция на документален филм на 4.10. и тържествена литургия, поднасяне на цветя и венци, откриване на бюст-паметник на Гоце Делчев и тържествен спектакъл на ансамбъл "Българе", който ще бъде на площада от 18 ч. в празничния ден.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)