Избрани Новини

Благоевград отбелязва 107 години от Освобождението на Горна Джумая

Честванията на годишнината ще бъдат през целия ден

Община Благоевград ще отбележи 107 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония с богата празнична програма. Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден. Празничният ден ще започне в 9.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“. В 10.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде извършен тържествен преглед на знамената и униформите на българската армия и полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев - Македончето.  В 10.45 часа  ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“. След това, от 11.15 часа, предстои концерт на Ансамбъл „Пирин“.
Началото на втората част от празничната програма на 5 октомври ще бъде поставено с  тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“. Сесията започва от 17.00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.
В 19.00 часа предстои Вторият международен детски фолклорен танцов фестивал  „Ритми и багри“ на ЦЛРТБ. Той ще бъде на площад „Македония“. 
На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-ма Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)