Няма желаещи учители за ромските училища - blagoevgrad.utre.bg

Няма желаещи учители за ромските училища

06 октомври 2019, 14:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    БНР

От понеделник допълнителните пари за учителите в тях ще са 500 лева над основната заплата

Въпреки допълнителните финансови стимули няма нито един учител, който иска да преподава в ромски училища, информира БНТ. Това показа първият етап на Националната програма на просветното министерство "Мотивирани учители ". За преподаване в такива училища програмата предлага 300 лв. над заплатата, а от понеделник допълнителните пари ще са 500 лева над основната заплата.

Просветното министерство обяви програмата "Мотивирани учители" на стойност 1,7 млн. лева. Ако утвърдени и доказани учители желаят, то те могат да напуснат своето училище и да отидат да преподават на ученици от ромски произход. За целта получават 300 лева над заплатата си. Вече завърши първият етап на тази програма.

Само четирима учители са участвали в първия етап на програмата, а след препитването и те се отказали, защото не искали да пътуват до училищата.

За втория етап на програмата, който тръгва на 7 октомври, министерството увеличи стимула от 300 на 500 лева. Сега е времето кандидатите да подадат документи. А ако не искат да пътуват, е възможно учителят да преподава в училище в своя град и да се премести в ромското.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета