Избрани Новини

Задържаха турски гражданин за документи с неверни данни

Окръжен съд - Кюстендил взе мярка за неотклонение на Мехмет Б., на 44 години

Окръжен съд - Кюстендил взе мярка за неотклонение ”задържане под стража” по отношение на турския гражданин Мехмет Б., на 44 години. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 2.10.2019 г. около 11:00 часа на ГКПП - Гюешево, с товарна композиция, състояща се от влекач и полуремарке, е направил опит да пренесе, без знанието и разрешението на митниците през границата на страната, от България в Северна Македония стоки – 18 палета с тухли, като това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание – престъпление по чл. 242, ал.1, б.”б”, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК. Представени са набор от митнически документи, които сочат, че е превозван  газ с търговското наименование фреон, а цялата товарна композиция,  управлявана от турския гражданин, е била натоварена с тухли.
Обвиняемият  Мехмет Б. се признава за виновен в обясненията, които е дал пред разследващия орган, видно от протокол за разпит на обвиняем от 3.10.2019 г.
Защитата на подсъдимия поиска по-лека мярка за неотклонение „парична гаранция“, която би могла да се изпълнява на територията на България до приключване на досъдебното производство и налагането на конкретната съдебна санкция по отношение на него.
Съдът счита, че са налице необходимите предпоставки по чл. 63, ал.1 от НПК за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”, каквото е искането на Окръжна прокуратура. Налице е обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен, и съществува реална опасност от укриването му, пише в определението на съдия Росица Савова.
Деянието представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 НК, като за същото законът предвижда наказания лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв.
Определението може да се обжалва или протестира в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов