Избрани Новини

Мъжки хорове отново огласят Дупница

Фестивалът е посветен на празника на града

Дупница от 2009 г. е домакин на Международния фестивал на мъжките хорове „Св.Иван Рилски“. Форумът е посветен на празника на града и се провежда в навечерието на 19 октомври. Участниците в изданието са не само от България, но и от чужбина.

Мъжкият хор "Св.Иван Рилски" е автентичният родоначалник на мъжкото хорово пеене, който поставя началото на музикална Дупница през 1894 г.
В сътрудничество с хормайстор Иван Гатев, Крум Максимов повежда хора към върховете на певческото изкуство в периода от 1969 г. до 1990 г. На републиканските фестивали хорът завоюва три златни и един сребърен медал, получава званието "представителен". Редовно участва във фестивали на мъжките хорове в Габрово и Варна. Има международни участия в Македония,  Полша, Унгария, Италия, Германия, Швейцария. Гърция, Латвия, Русия.
От 2011 година хорът е с диригент Таня Камбурова, която е завършила магистратура хорово дирижиране в теоретико-композиторския факултет на НМА "Проф.Панчо Владигеров" в класа на проф.Крум Максимов.

На 19 октомври Хорът на софийските момчета ще вземе участие в Десетия международен фестивал на мъжките хорове "Св. Иван Рилски".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов