Избрани Новини

Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова с обща изложба в АУБ

Експозицията "Пробуждането на природата“ се открива в 18 часа

Четвъртата съвместна изложба „Пробуждането на природата“, дело на Ан дьо Колбер-Христофоров от Франция и българката Елена Панайотова, ще бъде открита днес от 18:00 ч. в Студентския център „Америка за България“ на Американския университет в България (АУБ). Общата експозиция е съставена от живопис, рисунки, гоблени, както и картини на географски карти на Елена Панайотова. Творбите са в стиловете магически реализъм и авангард. Сред присъстващите ще бъдат членове на настоятелството на висшето училище, двете художнички, а г-жа дьо Колбер-Христофоров ще бъде придружена от съпруга си, световноизвестния гастроентеролог проф.Боян Христофоров
От ръководството на университета се надяват повече жители и гости на Благоевград да посетят изложбата. Според вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс „Произведенията на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова се преплитат по удивителен начин. Творбите им са толкова различни, но се съчетават и допълват, представяйки ни реалността през погледа на двете художнички. Нашият университет участва активно в културния живот на града и бих искал да поканя всички, независимо дали имат изявен интерес към изобразителното изкуство, или не, да посетят тази впечатляваща изложба“, каза д-р Еванс.
Ан дьо Колбер-Христофоров е удостоена с редица престижни френски и международни награди, включително златен медал от Международния салон в Рим и наградата на парижката фондация „Бернхайм“. Характерно за нейното творчество са изразяването на дълбока чувствителност, съчетана с многоцветност. Стилът й превъплъщава живописния Прованс, откъдето е самата тя. Произходът ѝ е от известната френска фамилия Колбер – Жан-Батист Колбер е бил министър на крал Луи ХIV. Нейни картини са били показвани и преди в България.
Българската художничка Елена Панайотова има повече от 25 изложби в България и чужбина. Творчеството ѝ е предимно графика, инсталация и живопис. Тя е сред нашите най-изявени авангардисти. Водеща тема в творбите ѝ е личността в съвременното общество. Работите й се отличават с изключителна искреност, провокираща публиката към дълбок размисъл. В други случаи искреността ѝ внушава детинско учудване.
Изложбата може да бъде разгледана на третия етаж на Студентски център „Америка за България“ на АУБ до началото на ноември. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)