Избрани Новини

Атанас Камбитов: В Благоевград през третия ми мандат правим индустриалната зона и ВиК

По оперативна програма изградихме 182 напълно обзаведени нови жилища за млади семейства, заяви кандидат-кметът от ГЕРБ

В Благоевград през третия ми мандат изграждаме индустриалната зона. Другият важен проект е подмяната на ВиК мрежата в централна градска част. Това заяви досегашният кмет на Благоевград и настоящ кандидат отново от ГЕРБ д-р Атанас Камбитов пред „Канал 3“.

 „Много лесно е да кажеш какво не е направено, но когато направиш равносметката между направено и ненаправено се вижда, че много повече е направено. В края на краищата се вижда, че има възможности, мога да кажа, че не за 4 години, аз съм втори мандат кмет, а за 8 години ние променихме града, направихме много неща и сме работили на 100%. Ако има нещо ненаправено, то си има обективните причини, а и както се казва – пътят се върви крачка по крачка. Ние сме много последователни в политиката, много ясно сме заявили и в срокове целите, така че това, което в момента се коментира, че не е направено, в самата програма е заложено, че ще бъде направено в следващия мандат“, заяви д-р Камбитов.

По думите му програмата още преди 8 години е направена с хоризонт 20 години напред.

„Центърът – градска среда по оперативна програма 22 000 квадратни метра е променен изцяло. Този площад между другото е от времето на така наречения дипломатически корпус, точно отреди 32-33 години. Оттогава нищо не беше ремонтирано. Абсолютно всичко е подменено, като забележете, запазихме визията, запазихме художествено-архитектурното решение, един вид като уважение, като респект към труда на хората преди 30 години. Това, което в момента изградихме, изглежда същото, но е със съвсем други технологии. Надградихме, фонтаните в момента са пеещи и т.н.“, допълни Атанас Камбитов.

Той посочи още, че поетапно се възстановяват уличните настилки и че цели квартали вече са изградени с асфалтиране.

На въпрос какви са причините да няма индустриална зона в града, Атанас Камбитов отговори така:

„Много е лесно да се обвинява, но истината е, че за да няма стратегически инвеститори, една единствена е причината – липса на общински терени. Някога общинските терени не са актувани, след това са възстановени на частни лица и наскоро един от опонентите даде много интересна идея – общината да дава всяка година по 1 милион и да изкупува терени. Значи дадоха едно време терените, сега общината да плаща. Това е единствената причина. В момента какво правим, изграждаме индустриална зона, имаме решение на общинския съвет, има зелена светлина от премиера и правителството. Общината с апорт от 115 декара, знам, че това не е голяма площ, но е единствената, пак казвам, и „Индустриални зони“ ЕАД, държавната фирма да изгради инфраструктура, така че да можем да привлечем потенциални инвеститори, защото инвеститорът това иска, той иска теренът да е в урбанизирана територия, да има комуникация, газ, ток, вода, всички тези условия и дето се казва да започва направо да строи. Това правим в момента. Нямаше как да стане по-рано, защото от една страна ние имаме терен, той не е голям, но „Индустриални зони“ трябва да има ресурс да го изгради. Така че пак казвам – стъпка по стъпка“, отбеляза Камбитов.

По думите му предстои подписване на договор между „Индустриални зони“ и общината, след което започва поетапно изграждането на индустриална зона.

 „Това е най-важният проект, който ще реализираме през третия мандат. След това е подмяната на ВиК мрежата в централна градска част. Там също имаме проблем. Благоевградска област не можем да кандидатстваме по оперативната програма „Околна среда“, тъй като не отговаряме на условията за консолидация и реално, за да подменим ВиК мрежата трябва да разчитаме само на целеви средства от републиканския бюджет. Надявам се с помощта на правителството поетапно да решим и този проблем. Горе-долу това са най-големите проблеми на община Благоевград“, посочи кандидат кметът от ГЕРБ.

Той посочи, че сред предимствата на Благоевград е това, че има четири университета и съответно много млади хора. Затова градът е харесван от инвеститорите.

„Аз не искам Благоевград с комини! Високи технологии с добри възнаграждения и младите хора ще останат в града. Защото градът иначе предлага абсолютно всичко като инфраструктура – транспортна, социална, образователна!“, подчерта Камбитов.

Той каза още, че в Благоевград има над 780 общински фонд социални жилища, които се дават на нуждаещите се.

„Това е много висок процент. Ако погледнете чисто като население, почти 3% от населението можем да го настаним в социални жилища и това е част от социалната политика на общината. В момента изградихме по оперативната програма 182 напълно обзаведени нови жилища за млади семейства“, посочи кандидатът за кмет на Благоевград.

Той обясни, че има строги правила за настаняване в тези жилища.

„През следващия мандат ще променим наредбата за социални жилища и за стимулиране на млади семейства, неслучайно го казвам, като трябва да са пълнолетни тези, които ще получават стимули за раждане и социални жилища. Пълнолетни, поне средно образование, да са изрядни платци към общината и да са осигурени, и нещо, което е много важно, ако имат друго дете, да е обхванато от образователната система. Ние искаме нашите деца да се образоват, да са знаещи, за да могат да се реализират. 500 лева, това ни е залегнало в програмата, на дете, което се ражда. Това мисля, че е добро начало. “, категоричен е Атанас Камбитов.

Кандидат кметът каза още, че в Благоевград детските градини не са проблем. Таксата е минимална 40 лева и не е променяна от 8 години.

„Няма да я променяме и в следващите 4, заяви той.

На въпрос дали като кмет е имал приемен ден, Камбитов отговори:

„Четвъртък, приемен ден четвъртък. Но истината е, че при мен влиза всеки по всяко време“.

Той посочи още, че живее срещу общината и движа пеша постоянно из града.

По отношение на безработицата Атанас Камбитов каза, че тя е малко под средната за страната, 4,5% или 5%.

„Сега много се спекулира с възнагражденията на база статистика. Винаги има какво да се желае, но истината е, че възнагражденията, те не зависят от кмета, те са договор между работник и работодател. В този ред на мисли нашата работа е да създаваме условия, това, което правим, инфраструктура, да има облекчен режим за инвеститори, администрацията да е открита към инвеститорите, да е прозрачна, да е предвидима. Всичко това е работа на общината и на кмета“, заяви той.

Кандидат кметът не пропусна да се похвали и с общинския басейн.

„Общинският басейн, действително гордост! Преди това децата нямаше къде да плуват, имаше един малък басейн, а ние имаме много силно развит спорт - плуване, имаме републикански шампиони. Ние без басейн имахме шампиони, сега се целим много по-високо“, каза Камбитов.

По думите му басейнът е с олимпийски размери. Изцяло финансиран от правителството целево.

„В момента над 400 деца има обхванати, говоря активно спортуващи. Отделно абсолютно от всички училища по график идват децата безплатно да плуват, да спортуват. И разбира се ползва от гражданите на много ниска цена на билета“, похвали се Камбитов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)