Избрани Новини

15 октомври е Световен ден на чистите ръце

Простата хигиенна процедура може да спаси живота на милиони хора

15 октомври е Световен ден на чистите ръце, който се чества от 2008 г. насам. Той е обявен за такъв  от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената. В инициативата се включват ежегодно близо 200 млн. души от 100 държави. Основната цел на тази мащабна акция с поддръжката на ООН е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенна процедура, която може да спаси живота на милиони хора. Според Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) този прост хигиенен навик може да спаси 1 млн.деца годишно.
Факт е всъщност, че мнозина не мият правилно ръцете си. Изплакването на ръцете след ползване на тоалетна или пипане на замърсени предмети не върши работа. Те трябва поне 15 секунди да се обтриват със сапун по всички части на ръцете – длани, пръсти, нокти. Може да се използват и готови, спиртни дезинфектанти за ръце, когато няма сапун и вода, но задължително трябва да се предприемат мерки за добра хигиена и здраве.
Болестите на мръсните ръце
Миенето на ръцете не е просто навик, а и начин да се предпазите от много инфекциозни заболявания.
В днешно време е трудно да се намери някой, който не знае, че трябва да се спазва елементарна хигиена: миене на зъбите, поддържане на чистотата в дома и на работното място, и разбира се да се мият редовно ръцете. Всичко това го знаем, но да помислим какво ще се случи ако не го правим. Навикът да мием редовно ръцете си е много важен и ни спасява от много опасни болести.
Защо мием ръцете си?
Задължителното измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна не е просто прищявка. Това е необходимост, предназначена за защита на телата ни от различни патогени, които се натрупват по ръцете ни.
Ръцете са нашият основен инструмент, който ние използваме постоянно в ежедневието. Ние се докосваме до различни предмети – дръжки на врати, парапети, пари, компютърна мишка. Но всички тези неща не са стерилни и в тях са намерили убежище хиляди патогени. С докосването на тези мръсни предмети, ние прехвърляме част от микробите по ръцете си.
Какви болести може да“хванем“чрез немити ръце?
Твърде много инфекциозни заболявания могат да се придобият, през неизмити ръце. Сред тях са:
• холера
• коремен тиф
• хепатит А
• дезинтерия
• грип и други остри респираторни вирусни инфекции
• салмонелоза
• заболявания, причинени от паразити

* коронавирус
Причинители на тези и много други заболявания, могат да попаднат върху ръцете ни. След това, когато докосваме уста, когато се храним, даваме отворен достъп на инфекцията в организма.
Ако имунната ни система е отслабена, рискуваме да“хванем“болест на мръсните ръце.
Чревни инфекции
Чревните инфекции много често навлизат в организма чрез мръсни ръце. Тяхната честота се увеличава особено през лятото, когато температурата на въздуха допринася за активирането на болестотворни микроорганизми. Симптомите на чревна инфекция – гадене, повръщане, диария.
Чревните инфекции могат да бъдат агресивни и да доведат до опасни последици: дехидратация, рязко покачване на температурата, и дори могат да бъдат опасни за живота.
Остри респираторни инфекции
В сезона на настинките, честото измиване на ръцете е едно от основните средства за предпазване от болестотворни микроби в организма. Този метод е ефективен срещу бактерии и вируси. Редовното миене на ръцете намалява вероятността от заразяване с ТОРС.
ТОРС и познатият от този клас болести грип е особено опасен, заради неговите усложнения, включително пневмония, отит, менингит.
Хепатит А
С вирус на хепатит А, може да се заразим чрез неизмити ръце. Методът за предаване на болестта е фекално-орален, т.е.немити ръце след използване на тоалетна или замърсена с инфекцията храна. След това вирусът навлиза чрез кръвта в черния дроб и унищожава клетките му.
Това е сериозно заболяване, което уврежда черния дроб и изисква продължително лечение. Хепатитът може да бъде тежък и да доведе до необратимо увреждане на черния дроб.
От всички тези опасни заболявания ни спасява една проста процедура – измиване на ръцете. Болестите можем да избегнем, чрез използване на едно универсално средство – сапун. Този дезинфектант премахва до 99% от заселилите се вируси и бактерии по нашите ръце.
Кога да мием ръцете си?
• Измивайте ръцете си след използване на тоалетна
• Не забравяйте да измиете ръцете си преди хранене
• Измивайте ръцете си, когато се приберете у дома
• Измивайте ръцете си с идването на работа



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)