107 години от Освобождението чества днес Гоце Делчев - blagoevgrad.utre.bg

107 години от Освобождението чества днес Гоце Делчев

18 октомври 2019, 12:15 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Гоце Делчев

    Официалната програма започва в 16:00 часа

Негов първи кмет става поетът-революционер Пейо Яворов

Днес отбелязваме 107-та годишнина от Освобождението на Неврокоп, днес Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът - революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 14 октомври, но днес е кулминацията на честванията.
Официалната програма днес започва в 16:00 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген.Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул."Търговска" и паметника на Христо Ботев. В 17:00 часа Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св.Св. Кирил и Методий”. Междувременно, във времето от 16.30 ч. до 17.30 ч., на площад "Гоце Делчев" ще бъдат посрещнати участниците в първия туристически поход „Освободителите на Неврокоп“, организиран от Туристическо дружество "Момини двори".
Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 17:30 часа, а след това, в 18:00 часа, и на паметника на загиналите във войните. В 18:30 часа в Дома на културата ще започне концертът на една от най-обичаните български групи – "Тоника СВ" заедно със Стефан Диомов.
Тази вечер, като част от програмата за празника на града, в Гоце Делчев започва първият международен турнир по хандбал за деца, родени 2005/2006 г. „Атанас Карабельов”. Турнирът е в памет на основоположника на този спорт в града. В турнира ще участват 7 отбора от България и чужбина, като гостите зад граница са от Гърция, Сърбия и Северна Македония.
По повод празника на град Гоце Делчев е получен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. В него се казва: "Приемете искрените ми поздрави по случай 107-та годишнина от Освобождението на Неврокопския край.
В този тържествен ден да се поклоним пред паметта на героите, които дадоха живота си, за да пребъде България. Винаги да носим в сърцата си завета на делата им и да съхраним вярата и устрема за национално единение и свобода. Днес повече от всякога имаме нужда да повярваме в себе си и вдъхновени от желанието си към по-добро да сътворим утрешната история.
Приветствам общинското ръководство за усилията да изгради благоприятна среда и съвременни условия за живот за всеки. Продължавайте да подкрепяте своите съграждани и заедно търсете възможности за добруването на региона.
На гостите и жителите на Гоце Делчев желая здраве и успехи. Нека днешният ден бъде още един повод да засвидетелствате любовта си към родния край. Честит празник!"
Получени са също поздравителни адреси от Националното сдружение на общините в България, Синдиката на българските учители и други.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета