Избрани Новини

Нощта на ансамблите отново ще разлюлее НДК

Участват трите най-големи наши ансамбъла - “Филип Кутев”, “Тракия” и “Пирин”

Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече от 150 професионални танцьори, музиканти и певци на една сцена, ще разпалят емоциите на ценителите на българския фолклор на 11 март 2020 г. Спектакълът Нощ на ансамблите 4 с трите най-големи професионални ансамбли у нас – ансамбъл „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“, ще поднесе неповторимо изживяване за всички присъстващи в зала 1 на НДК догодина. С нова богата и разнообразна програма и след поредица изнесени спектакли през последните години (изигран e пред пълни зали вече над 10 пъти в София, Пловдив и Варна), Нощта на ансамблите  4 ще представи за първи път в София. Трите ансамбъла - емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство, ще ни подарят още по-вълнуващо и зрелищно изживяване. На 11 март догодина отново ще станем свидетели и ще се насладим на майсторството и професионализма на състави, съхранили традициите на българския фолклор през годините. В една единствена вечер ще се потопим в тяхната съкровищницата за повече от два часа, за да се заредим с неповторими емоции и положителна енергия.
Билетите за Нощта на ансамблите 4 на 11 март 2020 г. в зала 1 на НДК се пускат в продажба от днес (18.10.2019) в системата на Ticketportal.bg. Цената им е от 15 до 40 лв. според мястото в залата. Билети могат да се закупят още от Билетния център в НДК, касата на зала “Арена Армеец”, книжарници Booktrading и бензиностанции ОМВ в цялата страна.
Ето и повече информация за всеки от участниците:
Ансамбъл “Филип Кутев”
Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл “Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.
 Ансамбъл “Тракия”
Фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив е създаден през 1974 г. от именития проф.Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл "Тракия" представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече повече от 40 години и в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в града.
Ансамбъл “Пирин”
Ансамбъл “Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г., от своето съществуване до днес  ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни по света. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)