Петър Паунов: Работим за модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец - blagoevgrad.utre.bg

Петър Паунов: Работим за модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец

18 октомври 2019, 17:36 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

Кандидат-кметът на ПП ГЕРБ в Кюстендил представи проекта за обновяване на Колушко дере

Приоритетите в нашата програма имат една обща цел - модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец. Това каза кандидатът за кмет на Кюстендил Петър Паунов при представянето на проекта за обновяване на Колушко дере. „Имаме готовност незабавно да започне изпълнението на проекта, който получи и одобрението на Общински съвет. Проектът предвижда цялата зона от средновековния храм „Свети Георги“ до реката да бъде напълно обновена и модернизирана. Идеята е да се оформи един естествен Г-образен  район – изключително модерен, с паркови зони, каквито бяха направени пред Галерията, с детски и спортни площадки и, разбира се, с много място за развлечение и много зелени площи“, обясни кандидатът за кмет на Местната коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци“.
„Нашият стремеж е тази чиста, здравословна, сигурна и модерна среда да я пренесем и във всеки един от кварталите на Кюстендил. Затова в следващия програмен период имаме уверенията на правителството, че община Кюстендил и малките населени места ще бъдат част от европейските програми, за да може тази модерна и екологична инфраструктура да бъде осигурена и в малките население места. Предстои, както и досега, много сериозна работа, най-вече за осигуряването на здравословен начин на живот, спокойствие и безопасност за всеки жител на общината. Това винаги е бил наш основен приоритет и няма да спрем да работим по тази тема“, каза още Паунов.
Промяна на системата за сметосъбиране и сметоизвозване, предлага също Петър Паунов. Заедно с колегите си от листата на Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци“, той представи още един от акцентите в програмата си. „Предвиждаме пълна промяна в облика на системата за сметосъбиране. Вече сме в контакт с международна компания, която произвежда подземни контейнери за сметосъбиране и имаме уверенията им, че ще ни дадат възможно най-добрите условия и, разбира се, това ще се случи след решение на Общинския съвет и провеждането на обществените поръчки“, коментира Паунов. Той обясни, че новата система обаче не е приложима за центъра на Кюстендил. „Знаете, че центърът е архитектурен резерват и там, за всяка и най-дребна промяна, трябва да се проведе пълната процедура по съгласуване с Института за паметниците на културата. Но новата система е напълно приложима за кварталите и малките населени места. Предвиждаме цялостна програма за сметосъбиране – разделно, екологично, за да получат кварталите съвсем различен облик и заедно с благоустрояването и изграждането на зелените зони, да имаме изградени и тези площадки“, коментира още кандидатът за кмет на община Кюстендил.
По време на пресконференцията Анелия Любенова, кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция, обяви, че ще продължи и програмата, започната още през 2007 г. – за подкрепа на младите семейства и децата на Кюстендил. „И, както знаете, вече е гласувано от настоящия Общински съвет решението детските градини да бъдат безплатни за всяко дете“, каза тя.
„Посрещаме хиляди участници и гости в нашите фестивали, които дават висока оценка за атмосферата в прекрасния ни град. За това ще продължим модернизацията, докато не обхванем всеки квартал и всяко населено място“, сподели Иван Андонов, председател на читалище „Братство“ и кандидат за общински съветник.
„С европейски пари предстои реновирането на театъра в Кюстендил и изграждането на модерен парк с шадравани пред него“, съобщи Чавдар Ненов, директор на театъра и кандидат за общински съветник. „Вече имаме одобрен проект по енергийна ефективност, работата по който може да започне веднага. Проектът е за цялостно обновяване на сградата на театъра и изцяло реновиране на парка пред него. Средствата са одобрени и сме буквално на крачка от реализацията на проекта“, обясни Ненов.
„Кюстендил ще бъде общината, която най-усърдно ще настоява за продължаване на Националната програмата за саниране. Темата за енергийната ефективност е ключова за нас“, обяви по време на пресконференцията Петър Паунов. „При първия етап 53 блока са санирани в Кюстендил по националната програма, още 5 са санирани по европейската програма. В момента имаме над 140 сдружения, които сме подали, над 100 вече са включени в списъка на банката за развитие и ще работим активно в посока на това тази програма да продължи, защото за нас – за цялата община, тя е много полезна“, посочи досегашният градоначалник.
„Освен това, Кюстендил има най-голямо основание да настоява програмата да продължи, защото ние сме най-хубавата визитка на това саниране. Защото, освен че до момента нямаме нито едно оплакване от сградите, които са санирани, цената в Кюстендил е в пъти по-ниска, отколкото е в национален мащаб“, подчерта той. „Официално от регионалното министерство бяха обявени крайните цени, на които е извършено санирането във всички общини и цената в Кюстендил е най-ниската – 116 лева на квадратен метър, което означава, че цялата програма тук е изпълнена по безупречен начин – най-добре направеното обследване, най-добре проведените обществени поръчки и най-добре извършеното саниране. Затова очакваме правителството да ни подкрепи, да одобри втория етап от програмата за саниране, който се очаква да е поне 2 млрд. лева, колкото беше първият, и Кюстендил, като безупречна община, да получи финансирането поне на вписаните вече 100 от сдруженията, които са предложени за саниране“, каза в заключение Петър Паунов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета