Избрани Новини

Откриват Зоналната изложба "Струма”

Участват творци от Кюстендил, Благоевград и Перник

Зоналната изложба „Струма” ще бъде открита в Перник днес. Тазгодишното издание е 20-то поред. Събитието е сред най-престижните изяви в културния календар на Югозападна България с участието на творци от Кюстендил, Благоевград и Перник, а тази година е и част от празничната програма за Деня на града.

Експозицията включва 168 творби на 96 автори, които са подредени в трите изложбени зали в града. Те са журирани от комисия, оглавявана от председателя на СБХ Любен Генов, а отличените творци ще бъдат обявени днес по време на официалното откриване на изложбата.

Зоналната изложба „Струма” има дълга история. За първи път художниците от трите региона представят обща изложба през 1968 година в Кюстендил. През 1977 година изложбата се организира отново под наименованието Обща зонална изложба „Струма” и се провежда през една година под домакинството на ротационен принцип на трите областни града. От 1997 година изложбата е ежегодна. Тя има прекъсване в периода 2004 - 2013 година, когато отново е възстановена благодарение на усилията на общините Перник, Благоевград и Кюстендил и на СБХ, като първият домакин след възстановяването й е Перник.

Официалното откриване на изложбата е днес в галерия „Любен Гайдаров”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)