Избрани Новини

Промяна на системата за сметосъбиране и сметоизвозване предлага Петър Паунов

Подземни контейнери за смет да сменят старите в Кюстендил възнамерява кандидат-кметът от ПП ГЕРБ

Промяна на системата за сметосъбиране и сметоизвозване предлага Петър Паунов. Заедно с колегите си от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци, той представи още един от акцентите в програмата си, свързана с осигуряването на модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец.

Предвиждаме пълна промяна в облика на системата за сметосъбиране. Вече сме в контакт с международна компания, която произвежда подземни контейнери за сметосъбиране и имаме уверенията им, че ще ни дадат възможно най-добрите условия и, разбира се, това ще се случи след решение на Общинския съвет и провеждането на обществените поръчки. Проектът предвижда да подменим сегашните контейнери и кофи с от 3 до 8 кубика подземни контейнери, които първо, ще имат по-добра вместимост, второ, няма да заемат такъв обем над земята.

Но новата система е напълно приложима за кварталите и малките населени места. Предвиждаме цялостна програма за сметосъбиране – разделно, екологично, за да получат кварталите съвсем различен облик и заедно с блогоустрояването и изграждането на зелените зони, да имаме изградени и тези площадки.

Подземни контейнери не могат да бъдат поставени в центъра на Кюстендил. Знаете, че градът е архитектурен резерват и там, за всяка и най-дребна промяна, трябва да се проведе пълната процедура по съгласуване с Института за паметниците на културата.

С цел преустановяване извозването на окосена трева или други органични отпадъци, в малките населени места ще бъдат поставени и компостери, с цел превръщането им в полезен естествен тор и използването им отново в земеделието и овощарството, допълни Петър Паунов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)