Избрани Новини

Почетоха св. Йоан Рилски на високия хълм край Крупник

Параклисът "Св.Иван Рилски” се намира в местността Градище

Много миряни от Крупник и община Симитли се събраха край параклиса „Св.Иван Рилски” в местността Градище, информираха от Общината.
На една от най-високите точки в община Симитли бе отбелязан църковния празник Св.Йоан Рилски. Отец Величко и отец Бисер отслужиха водосвета и поръсиха със светена вода всички, дошли да почетат празника. Поръсиха и благословиха и курбана.
На 19 октомври църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени животни за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където свети голям кръст.
Параклисът, наречен на Св.Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И днес в местността Градище личат останките от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.
Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общинския съвет Владимир Христов запалиха свещица за здраве заедно с кметовете на селата, общински съветници и приятели.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)