Избрани Новини

Днес е Световен ден за борба с остеопорозата

Най-често се засягат прешлените на гръбначния стълб, бедрената кост и китката

Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва всяка година на 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза - IOF. Глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза се провежда в над 200 страни.
Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата.
Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишен риск от счупвания (фрактури). Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена "тихият крадец". Най-често при остеопороза се засягат прешлените на гръбначния стълб, бедрената кост и китката. Получават се счупвания, които инвалидизират болните.
Рискови фактори, върху които се оказва по-трудно влияние са възраст, наследственост, пол, раса, наличие на определени заболявания - захарен диабет, Базедова болест, ревматоиден артрит, хронични чернодробни и бъбречни заболявания, левкози и други, продължително лечение с медикаментозни средства, увреждащи костната структура.
Рискови фактори, които могат да бъдат повлияни са недостатъчен внос на калций и витамин Д с храната, заседнал начин на живот, тютюнопушене, прекомерна консумация на кафе, готварска сол, черен чай, злоупотреба с алкохол, небалансирано белтъчно хранене.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)