Избрани Новини

БАБХ издаде 20 акта на обекти за детско и ученическо хранене

В училищен бюфет в Кюстендилско предлагали чипс, соленки, бисквити, кексчета

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери 2462 кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Проверките бяха извършени в периода 24 септември - 11 октомври т.г. на територията на цялата страна.  Инспекторите на агенцията са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания. Възбранени и насочени за унищожаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.
В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията на Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритите 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.
В училищен бюфет на територията на  Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.
Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най–често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)