Избрани Новини

За изкуството граници няма! (снимки)

Украински художници изписаха вратите на къщи в квартал "Вароша“ и Разлог

Украинските художници Оксана Стратийчук, Иванка Стратийчук и Оксана Миловзорова изписаха вратите на къщи в квартал „Вароша“ и в град Разлог.
Разлог се слави с гостоприемството на своите хора - в делник и празник, по повод и без повод, разложкият дом е отворен и топъл. Особено на Старчевата домовете на Разлог се оживяват и изпълват с хора - домашните се готвят за празника, идват гости отблизо и далеч. Домовете се огласят от смях, музика и песни, от сандъците се вадят грижливо стъкмените носии…
Прочуто е разложкото гостоприемство, кой с носия ще се облече, кой от вкусната разложка капама ще опита, кой ще поиграе на пъстрото хорото на пазара. И всички идват отново и отново:
Да почувстват Разлог!
Да видят Разлог!
Да опитат Разлог!
Да изживеят Разлог!
Това преди години впечатли група художници от Украйна, България и Полша, които изрисуваха със свои емоции вратите в парка на Разлог - неизменна част от естетическото пространство на града.
Като продължение на идеята тяхното изкуство се пренесе в квартал Вароша. Благодарение на д-р Джупанова и нейната сестра художничката Оксана Старатийчук, художниците се сприятелиха с хора от града и те предоставиха част от домовете си за своеобразно пано, на което разцъфна тяхното творчество. Символа на дома, който всеки вижда от пръв поглед, от улицата, това е вратата - портата. Тя говори много… Тя е белег на дома, за мерака на домакините, за уюта в дома, за подредбата.
Прагът е свещен за българина, той се пази от зли очи и се благославя да се прекрачва само от добри и желани гости и орисии.
Върху вълнуващите пана - вратите, разцъфтяха рози, накацаха врабченца, извиха се лози, изгряха фантазии, отпечата се душевността на авторите.
Инициативата продължава.
Община Разлог полага големи усилия за естетизиране на градската среда, това е повод да поканим отново художниците да бъдат гости на града и да разгърнат своя талант и фантазия.

Към гражданите, които милеят за града, поставяме едно интересно предизвикателство. Семействата, които са отворени към тази инициатива, нека да заявят своето желание на имейла на Община Разлог - ob_razlog@bcmesta.bg или във фронт офиса на улица ул. "Шейново" 2.
Вашите желания и покани към художниците ще бъдат съгласувани и следващото лято ще дадем изява на творците, местни и приятели от чужбина, информират от Общината.
Нека заедно с Вас да направим поредната стъпка за един по- красив град!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)