Избрани Новини

Подкрепа за децата на Кюстендил предвижда програмата на Петър Паунов

Oт 200 до 2000 лева за всяко новородено дете в семейство на образовани родители

Подкрепа на младите двойки за по-висока разжадемост, предвижда програмата на Петър Паунов и Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци.

В битката с демографската криза и в помощ на младите хора от община Кюстендил, ние създаваме фонд, от който ще се дава еднократна подкрепа от 200 до 2000 лева за всяко новородено дете в семейство на образовани родители. Минималното изискване за получаване на подкрепата е средно образование, с по-високия образователен ценз се увеличава и размерът на средствата. Така, едновременно с подкрепата, която ще бъде оказана на всички, които създават и отглеждат децата си в Кюстендил, това е стимул и за образование, обяви Петър Паунов, при представянето на акцентите от програмата.

Детските градини на територията на община Кюстендил ще продължат да бъдат безплатни за всички деца, родени след 2013 година, обяви Михаела Крумова - председател на Общинския съвет и кандидат за общински съветник. - През изтеклия мандат се взеха доста трудни решения, срещу които имаше съпротива и обжалване, но в крайна сметка успяхме да запазим иницативата за безплатните детски градини, която беше приета от екипа на г-н Паунов в предходните мандати.

Както знаете, имаше съпротива не само срещу това решение, но и около реновирането и изграждането на парк „Галерията“, но общината успя да създаде изключителна градска среда, подходяща за отглеждането на малки деца и не само на малки деца. Като родител мога да кажа, че се полагат изключителни усилия в сферата на образованието, благоустрояването и социалните услуги - през последните 12 години политиката на кмета и общинската администрация е изключително обърната към грижата за това всички кюстендилци да живеят в чиста и модерна градска среда и да получават подкрепа.

Особено в ситуацията на тежка демографска криза в страната, ние полагаме максимални усилия да подмогнем образованите семейства, които съзнателно искат да създават, отглеждат и възпитат децата си като достойни граждани и да им предоставим тази възможност това да стане в Кюстендил.

Градската среда е облагородена, създадена е реновирана и достъпна инфраструктура за всички наши съграждани. И освен че детските градини са безплатни и ще бъдат безплатни за децата, родени след 2013 година, се предвижда - на една от последните сесии беше направено предложението - да се приеме наредба за подпомагане на образованите родители - със средно и по-високо образование, които да бъдат подпомогнати еднократно при раждането на дете - първо, второ, трето и това ще бъде съобразено с оглед поредността на новородените деца и степента на образование на родителите. Условието е да бъдат регистрирани на територията на община Кюстендил, да работят тук и да нямат данъчни задължения към общината.

От години ВМРО разработва на централно ниво тази програма, каза Георги Петров, лидер на ВМРО в Кюстендил и общински съветник. Знаете, че демографският срив не е само общо национален проблем, но и в Кюстендил тенденцията е много сериозна. Идеята на тази програма е да се подпомагат образованите млади хора, с амбиции за себе си и децата си.

Прогмата е с цел да стимулира образованото родителство, като се предвижда Общината да подкрепя финансово образовани родители при раждане или осиновяване на дете. За първо дете, при родители с еднаква степен на образование - средно, подкрепата е 200 лева, с висше – 350 лева, със степен магистър – 500 лева, със степен доктор и по-висока – 700 лева. При второ дете – при родители с еднаква степен на образование: средно - 500 лева , бакалавър – 700 лева, магистър – 900 лева, доктор – 1100 лева. При раждане на трето дете - при родители с еднаква степен на образование: средно – 1200 лева, бакалавър – 1450 лева, магистър – 1700 лева, доктор – 2000 лева.

При близнаци се изплаща помощта за всяко от децата, кото сумата се определя съобразно броя на предходните деца. Ние изцяло подкрепяме образованата раждаемост, това е кауза за нас, обяви Георги Петров от името на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци..



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)