Избрани Новини

Петър Паунов: Ръст в планинския, селски, балнео и СПА туризма е сред основните ни приоритети

Ще продължат инвестициите и в културния, и във фестивалния туризъм

"Ръст в планинския, селския, балнео и спа туризма – това е една от основните ни задачи в програмата за развитие на община Кюстендил, а и ключов приоритет за целия регион", обяви по време на пресконференция Петър Паунов, кандидат за кмет и водач на листата на Местна коалиция „ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци“.

Паунов посочи, че след като е постигнато решение Кюстендил да стане част от Програмата за развитие на селските региони и така да се подпомогне с европейски средства бизнесът в малките населени места, ще има възможност да се инвестират средства в развитието на туризма. "Възстановяването на лечебния туризъм ще бъде основен наш приоритет. Ще продължат инвестициите и в културния, и във фестивалния туризъм – нашите Кюстендилски празници се превърнаха в национални и международни събития", каза кандидатът за кмет четвърти мандат.

Приоритетите в сферата на висшето образование представи Бойко Соколовски – официален представител на Варненския свободен университет и кандидат за общински съветник от Местната коалиция.

"С помощта на кмета г-н Паунов и на Общината успяхме да организираме тук, в Кюстендил, изнесено обучение на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" – в направлението "Международен публичен и бизнес мениджмънт", имаме обучение и по специалност "Мениджмънт на туризма" и "Спа и уелнес туризъм" – в степен бакалавър, а в магистърската програма имаме специалност "Управление на културно-историческия туризъм". Бъдещите мениджъри, които ще подготвяме, се предвижда не само да управляват туризма, а да разработват малки бизнес проекти, които да се реализират тук, в Кюстендил. Така студентите не само ще могат да се реализират тук, но с работата си да подпомогнат подобряването на жизнената среда на града, икономическите стандарти, да се разкриват нови работни места и за тези работни места да има образовани кадри. Това са идеите на университета и посоката, в която искаме да се развива изнесеното обучение в Кюстендил – то да е съобразено с развитието на града като туристически център", обясни Бойко Соколовски.

"През последните години има сериозен ръст в ски туризма, в планинския еко туризъм. В пъти се увеличи броя на туристите в нашата планина", съобщи кандидатът за съветник Росен Димитров. Той отбеляза, че с подкрепата и на общината за пръв път в България беше проведен кръг от Европейската купа по сноуборд – не на Боровец или на Пампорово, а в Осоговската планина.

"Планината ни вече има Устройствен план, с влизането му в сила може да започнат и новите инвестиции. Отчетени са всички предложения, постъпили към момента, и ще започне инвестирането в изграждане на нови хотелски бази и увеличаване на съоръженията за зимния туризъм", обясни Росен Димитров.

"Всички търсят качествена земеделска продукция, а ние тук я имаме в изобилие. Нашата задача е, с общи усилия, да направим една здравословна среда за живот на нашите деца. И освен в храненето на децата в детските градини и училищата с качествена, истинска и вкусна храна, ние залагаме в нашите приоритети и здравословна програма в туризма. Плодородната земя на нашия край е причина да се наричаме Овощната градина на България. Ние искаме плодовете и зеленчуците, които се отглеждат от нашите земеделски стопани, храните, направени по местни рецепти, да станат част от нашата туристическа визитка и развитието на кулинарния туризъм е още един сектор, който градът ни може да развива“, каза кандидат-съветникът Луиза Базовичка.

"Всички сме свидетели, че през последните години Кюстендил се напълни с туристи. И това не е случайно, защото не само балнеологията, развиха се и други туристически центрове около града ни. Хубавото е, че се полагат толкова усилия нашият край да се запази екологично чист, защото това прави Кюстендил наистина притегателен център за туристите. Селският туризъм също се развива, все повече хора предпочитат ваканция близо до природата, търсят истинската храна. И най-хубавото е, че ние можем да предложим един затворен цикъл в натурална среда – от градината, в кухнята, на трапезата. Още по-хубаво е това, че хората се връщат – дошлите веднъж на почивка тук, превръщат Кюстендил в своя предпочитана дестинация за отдих и туризъм", коментира по време на пресконференцията кандидатът за общински съветник Милен Порожанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов