Спектакълът "Под манастирската лоза" гостува в Сандански - blagoevgrad.utre.bg

Спектакълът "Под манастирската лоза" гостува в Сандански

30 октомври 2019, 09:40 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Събитието е от 19:00 ч. в Дома на културата

Днес от 19:00 ч. в Дома на културата в Сандански Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград ще представи спектакъла "Под манастирската лоза" по  Елин Пелин.
Цикълът от разкази на Елин Пелин "Под манастирската лоза" е изключително популярен, но никога досега не е поставян на сцена като цялостно произведение. Режисьорският подход е нетрадиционен, визията е модерна, но в представлението витае българския дух – от традициите на народа ни и от красотата на Елинпелиновото слово.
„Създаването на този спектакъл беше много труден, но сладък, завладяващ процес, защото предизвикателствата са много. Да превърнеш в пълнокръвен театър чистата, прекрасна литература на Елин Пелин, да създадеш живи, запомнящи се ситуации и ярки образи и заедно с това – да запазиш непокътнат езика на Елин Пелин, да не го осъвременяваш грубо, да не редактираш, да съхраниш неговата красота и живописна образност. Разказите от цикъла са много далече от бита, те са прекрасни притчи за вярата, надеждата и любовта, витални послания, далеч надхвърлящи пределите на страната ни. С този цикъл разкази Елин Пелин наистина се превръща в автор със световно значение, надскочил регионалното, местното – велик разказвач” - думи на режисьора Калин Ангелов        
В представлението се използват обредни фолклорни песни, които актьорите пеят на живо, както и фолклорни притчи, които, включени в партитурата на спектакъла, служат за интермедийни моменти между отделните истории. Класическата творба е разказана с нетрадиционни методи. Интересен декор, костюми и мултимедийни похвати на сценографа Никола Налбантов ще покажат по модерен театрален начин едно от великите български произведения.
В ролите ще видим актьорите Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Кънчо Кънев, Мариана Бонева, Мартин Лазаревски, Пепа Манева и Андраш Кончалиев.
Билети на касата на Туристически информационен център – Сандански.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета