Избрани Новини

Австриецът Марио Мат открива сезона в Банско на 14 декември

Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион

Традицията най-големите скиори за всички времена да откриват сезоните в Банско продължава.
Този път Марио Мат идва на Бъндеришка поляна, където през 2011-та спечели паметна победа. Австриецът е олимпийски и трикратен световен шампион.
Мат ще даде старт на ски сезона в Банско на 14 декември.
На 27 февруари 2011 г. Супер Марио триумфира в слалома на писта „Алберто Томба“, след като не беше стъпвал на първото място цели 2 години. За успеха си той получи като подарък апартамент в 5-звездния „Пирин Голф & Кънтри Клуб“.
Марио Мат е роден в Алпите – в Цамс, Тирол и като всички австрийци израства на ски. Дебютира за Световната купа на 21 декември 1999 г., когато е на 20, а прекратява активна състезателна дейност на 12 март 2015-а – на 35. За маратонските си 17 сезона на пистите Мат постига 15 победи (14 на слалом и 1 на суперкомбинация) и 42 пъти се качва на подиума. Името му ще остане в историята като втория най-възрастен скиор, извоювал олимпийско злато (на слалом в Сочи 2014), след шведа Андре Мирер, който е и най-старият, който е печелил слалом за Световната купа. Освен това Супер Марио има третия най-дълъг интервал от време между първата и последната си победа (13 години, 10 месеца и 22 дни) след Ингемар Стенмарк и Дидие Кюш.
Интересна подробност е и това, че по-малкият му брат – 26-годишният Михаел Мат, също е скиор. По ирония на съдбата и той като батко си дебютира за Световната купа на 20 и досега е записал 1 победа и 7 подиума.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)