Избрани Новини

Днес е ден за размисъл

Секционните избирателни комисии ще получат днес изборните книжа и бюлетините

Днес отново е ден за размисъл преди утрешния втори тур на местните избори в населените места, в които на 27 октомври няма избран победител.

В деня за размисъл не е позволено да се извършва предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не разрешено в този ден да се публикуват данни от социологически проучвания от допитвания до общественото мнение, както и от екзитпол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат до приключването на изборния ден до 20.00 часа на ноември.

В общините, кметствата и районите с насрочени балотажи, секционните избирателни комисии ще получат днес изборните книжа и бюлетините, за да оборудват помещенията за гласуване. Балотаж ще има в 105 общини, 441 кметства и 31 района. В 18 областни центрове ще се проведе втори тур на местния вот, като сред тях са София, Благоевград, Варна, Пловдив, Плевен, Русе и Ямбол. Правилата за провеждане на избори са същите. В три села в страната балотажът ще бъде между трима кандидати.
Гласуването ще започне точно в 7 ч. сутринта и ще продължи до 20 ч. вечерта. Ако пред някои секции обаче има опашки, изборният ден може да бъде удължен с още час.
Важен за тези избори е принципът на уседналост. Право на глас имат хора с постоянен и настоящ адрес през последните 6 месеца.
В тъмната стая можем да отбележим своя избор само с химикалка със син цвят. На втория тур квадратчето "не подкрепям никого" отново фигурира в бюлетината, но не влияе върху избора на кандидатите.
Сигнали и жалби за нарушения се приемат в ОИК и ЦИК. Сигналите, свързани с търговия на гласове и за нарушения срещу избирателните права на гражданите, се подават към МВР и прокуратурата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов