Избрани Новини

Задържаха мъж от Лъжница за отправени закани за убийство

Обвиняемият имал обезпокоителни промени в психическото си състояние

Вчера съдът е уважил искането на Районна прокуратура - Гоце Делчев за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ш.М. (на 27 години).

Досъдебното производство по случая е било образувано седмица по-рано във връзка с извършено престъпление по чл.144, ал.3 Наказателния кодекс – закана с убийство против личността.

В хода на разследването, в качеството на обвиняем е бил привлечен Ш.М. На 28.10.2019 г., в с.Лъжница, област Благоевград, чрез социалната мрежа „Фейсбук“ той се заканил с убийство спрямо Н.К. от същото село, както и на нейното семейство, деца и учител в детска градина „Мечта“. Освен отправените от мъжа заплахи за саморазправа спрямо двамата възрастни, той заявил, че „ще стреля с оръжие по децата и персонала, ще превърне детската градина в гробница, ще разпори гърлата на децата и ще ги закачи на дърветата около детската градина“.

Към настоящия момент са разпитани директорът и учител в учебно-възпитателното заведение, които са обяснили за отправените им закани чрез видеоклипове по Интернет. Същите били излъчени на 27.10.2019 г. и гледани на следващия ден, а впоследствие са били приобщени към делото. Според изготвената видеотехническа експертиза, въпросните материали съдържат над четиридесет закани, като голямата част от тях са за убийства. На тях обвиняемият в детайли и с агресивен тон обяснява как ще ги извърши.

От показанията на близките на обвиняемия М. се установява, че той е имал обезпокоителни промени в психическото си състояние, поради което са били взети мерки, свързани с лечението му. Същият е посещавал трима психиатри, като понякога състоянието му се подобрявало. Последният път е бил при психиатър през август 2019 г., след което не е отишъл на контролен преглед. С оглед проявата на агресивно поведение от негова страна се налага извод, че лечението му не е било проведено съобразно лекарските предписания. На свой ред, отправените закани биха могли да възбудят основателен страх за осъществяването им у пострадалите лица.

Съдебният състав е приел доводите на прокуратурата относно опасността обвиняемият Ш.М. да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Мъжът често пътувал извън страната, където работел по няколко месеца.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)