Избрани Новини

Младежи отново ще пътуват безплатно с влак из Европа

Трябва да са навършили пълнолетие през 2019 г.

DiscoverEU е инициатива на Европейския съюз, основана на предложение от Европейския парламент, която има за цел да предложи на младите хора на възраст 18 години възможност да пътуват и да се възползват от предимствата на свободата на движение в Европейския съюз, да се запознаят с многообразието на Европа и с нейното културно наследство и история, да се срещнат с хора от целия континент и в крайна сметка да научат повече за самите себе си. 

В рамките на тази инициатива Европейската комисия ще избере поне 20 000 младежи, които са на възраст 18 години на 31 декември 2019 г. Те могат да кандидатстват на Европейския младежки портал. Периодът за кандидатстване е от 12:00 ч. централноевропейско време на 7 ноември 2019 г., четвъртък, до 12:00 ч. централноевропейско време на 28 ноември 2019 г., четвъртък.

Европейската комисия ще предостави на наградените младежи карти за пътуване в рамките на Европейския съюз между 1 април 2020 г. и 31 октомври 2020 г. за максимален срок от един месец. 

Наградените кандидати по правило пътуват с влак. Въпреки това, за да се гарантира възможно най-широк достъп, проектът следва да предлага алтернативни видове транспорт, когато е необходимо, като например фериботи и автобуси, като се отчитат съображенията, свързани с околната среда, времето и разстоянията. 

В изключителни случаи и когато не е възможен друг вид транспорт, ще се разрешава пътуване със самолет. Така ще се гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или на острови, също имат възможност да участват в инициативата.

За да бъдат допуснати до участие, кандидатите трябва:

- да са на възраст 18 години на 31 декември 2019 г., т.е. да са родени между 1 януари 2001 г. (включително) и 31 декември 2001 г. (включително);

- да са граждани на една от държавите от Европейския съюз към момента на определянето на наградените;

- да са попълнили правилно номера на своята лична карта или паспорт във формуляра за кандидатстване онлайн.

Ако са сред наградените, избраните кандидати могат да пътуват само ако:

- започнат пътуването си в държава, която е членка на Европейския съюз към момента на определянето на наградените;

- да планират да пътуват между един ден и максимум един месец; планират да пътуват до поне една чужда държава, която е членка на Европейския съюз към момента на определянето на наградените;

- да имат желание да станат посланици на DiscoverEU.

Кандидатите, които не отговарят на условията за допустимост, няма да бъдат взети предвид в процеса на подбор.

DiscoverEU е подготвително действие по инициатива на Европейския парламент, имащо за цел предоставяне на възможности за пътуване и мобилност на млади хора, навършващи 18 години. Действието е специално насочено към 18-годишните, тъй като тази възраст обикновено е свързана с навършването на пълнолетие и получаването на европейско гражданство.

Кандидатствайте тук: https://europa.eu/youth/discovereu_bg

Прочетете пълния регламент за участие тук: https://europa.eu/youth/discovereu/rules_bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов